„Nakonec se členové komise dohodli, že bude prospěšnější místo jedné větší akce zorganizovat více malých akcí. Tak vznikl postupně nápad uspořádat příbramské kulturní léto. Z časových důvodů již ale nebylo možné uspořádat jednotlivé akce dříve než na konci srpna a v průběhu září, proto cyklus dostal název Příbramské babí léto, které startuje už tuto neděli," informovala Příbramský deník mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Změnu v pojetí akce vysvětluje zastupitel města Příbrami a zároveň předseda Kulturní, letopisecké a památkové komise Jan Cikler. „Jednotliví členové komise se z vlastní iniciativy chopili úkolu oslovit místní nebo regionální hudební skupiny různě žánrově zaměřené, tak abychom cyklem koncertů oslovili co nejširší spektrum posluchačů na různých místech Příbrami. Proto bude možné prožít odpoledne zaměřené na rockovou hudbu, dechovku, folk a nakonec na jazz," uvedl s tím, že snahou členů komise je kromě jiného hledat možnosti, jak oživit kulturní život ve městě. „Za tímto účelem doporučila komise nákup většího zastřešeného pódia, které bude možné využít jak na pořádání vlastních akcí, tak i k pronájmu dalším zájemcům," osvětluje Jan Cikler.

Letošní Příbramské babí léto je první akcí tohoto typu v Příbrami. „Věříme, že již v příštím roce se podaří skutečně uspořádat Příbramské kulturní léto bez přídomku „babí", to znamená, že Příbram bude žít kulturou třeba již do května až do konce září," přibližuje dále Jan Cikler a doplňuje, že úkolem komise, odboru školství, kultury a sportu, rady a zastupitelstva je vytvořit podmínky pro uspořádání této akce a dalších podobných akcí i v budoucnu.

„Zároveň ale také očekáváme, že jednotlivé spolky nebo organizace, které mají zájem na tom, aby se kultura v Příbrami oživila, tuto hozenou rukavici seberou a sami budou přicházet s nápady – tématy jednotlivých kulturních akcí. Nemusí jít jen o hudební odpoledne. Může jít třeba o divadelní nebo taneční vystoupení a podobně," vyzývá Cikler.

Příbramské babí léto letos nezůstane jen u hudební produkce. Členové komise předpokládají, že se se svojí nabídkou připojí obchodníci z Pražské ulice a to minimálně k folkovému odpoledni, které se uskuteční 13. září na Václavském náměstí. Při koncertech na náměstí TGM bude pro návštěvníky připravena nabídka občerstvení a na Březových Horách bude možné navštívit místní restauraci Na Marii.

Hudební neděle: vybere si každý30. srpna: Rockové odpoledne na náměstí T.G.M. (pozn.: pro nemoc nevystoupí skupina Petr Novák Revival) od 14 do 19 hodin.
6. září: Odpoledne s dechovkou na nádvoří Msgr. Korejse, Březové Hory od 14:30 do 17 hodin.
13. září: Folkové odpoledne na Václavském náměstí od 14:30 do 17 hodin.
20. září: Jazzové odpoledne na náměstí TGM od 14 do 19 hodin.