Mezi hosty, kteří si koncert nenechali ujít, se objevila i bývalá první dáma České republiky Lívia Klausová. „Koncert byl naprosto úžasný,“ zhodnotila ředitelka festivalu Alena Turková.

Nedělní večer byl oficiálním zahájením festivalu po sobotním preludiu a nedělně odpoledním janáčkovském připomenutí. Večer naplněný hudbou Ludwiga van Beethovena zahájil soustředěným a zajímavým výkonem Konstantin Lifschitz s komorním souborem Musica Minore.

„Královnou večera a umělkyní, která nastavila laťku živé interpretace na tomto festivalu velmi, velmi vysoko se však v neděli stala Corinne Chapelle. Strhla a okouzlila svým výkonem nejen publikum, ale beze zbytku celý soubor Musica Minore. Nádherná, spontánní a procítěná hra na housle, podtržená virtuózní technikou i celkový podmanivý projev krásného člověka, jemuž posluchač bez výhrad věří každý tón a s nímž prožívá velký svátek hudby,“ uvedl jeden z účastníků koncertu a dlouholetý podporovatel festivalu Lubomír Talanda.

Pondělí 3. června se pak neslo ve znamení Johannese Brahmse v prostorách Galerie Středočeského kraje, kdy se posluchačům znovu představila dobře známá Corinne Chapelle na housle, za klavír usedl Konstantin Lifschitz a na violoncello zahrál Jiří Bárta.

V kapli Božího těla první červnovou sobotu zahrálo PRELUDIUM houslistky Gabriely Vermelho a kapely GaRe.
OBRAZEM: Mezinárodní hudební festival 2019 byl úspěšně zahájen

Další hudební lahůdky ale na milovníky vážné hudby teprve čekají. Zvlášť očekávaný je úterní koncert v chrámu sv. Barbory. Kromě Šostakovičova kvintetu pro klavír, dvoje housle, violu a violoncello, se posluchači dočkají také skladby od Petra Ebena Okna podle Marka Chagala pro trubku a varhany.

To ale není všechno. Pod taktovkou kutnohorského sbormistra Zdeňka Licka vystoupí rovněž Učitelský pěvecký sbor Tyl a studentský sbor Gaudeamus. Zážitek to bude zřejmě jedinečný. Zpěváci totiž vystoupí na skladbu Peterise Vaskse, který hudbu složil na text Matky Terezy Ovoce ticha.

Text obsahuje věty z myšlenek Matky Terezy o tom, co je v životě důležité. Aby se člověk byl schopen zastavit a zamyslet se nad něčím, co ho přesahuje. Pod taktovkou Zdeňka Licka se na koncertě rozezní hlasy sedmdesáti zpěváků. Komorní kantátu uvede arciděkan Jan Uhlíř.

Kompletní festivalový program najdete ZDE.

Z oslav 80. výročí příchodu firmy Baťa do Zruče nad Sázavou: vystoupení fagotového kvarteta Dudlajdá fagotiky.
Vzpomínky na rozvoj Zruče zpestřilo dámské fagotové kvarteto