Knihy pronikly i do zahraničí


Svoji prvotinu napsala Michaela Burdová v šestnácti letech, ke čtenářům se dostalo Poselství jednorožců o tři roky později. Objemná kniha plná fantazie rozčeřila vody knižního trhu natolik, že jí vydavatel okamžitě požádal o pokračování a podepsal s ní smlouvu. Od té doby Michaela prodala víc než 40 tisíc výtisků, což je na dnešní poměry neuvěřitelně vysoké číslo.

Zejména dětem a teenagerům se trefila do vkusu, ale rádi po její knížce sáhnou i dospělí. Čtenáři jí svoji přízeň dali najevo již v roce 2009, kdy získala třetí místo v anketě SUK za nejoblíbenější dětskou knihu. Za titul Syn pekel byla nominovaná na Zlatou knihu. Žádaná je i v zahraničí – celá série Poselství jednorožců a Syn pekel jsou přeloženy do srbštiny a slovenštiny. Syn pekel navíc vyšel i v angličtině. Mladá žena dokázala, že je také nadějnou výtvarnicí. Má to nespornou výhodu - od roku 2015 si knihy ilustruje. Sama o sobě říká, že olejomalbě doslova propadla a dál se v technice zdokonaluje. Obrazy vystavuje v Praze v Kočičí kavárně, v Sedlčanech a v současné době také v Petrovicích, kde pro školáky prvních až pátých tříd, ale také s předškoláky, uspořádala v říjnu několik besed. 

Karsten Ayong debutoval v české reprezentaci
Ayong si zahrál za českou reprezentační dvacítku


Děti mívají zajímavé dotazy


„Se staršími školáky jsem si v Petrovicích vyprávěla o tom, jak jsem začínala psát, o čem moje příběhy jsou. Měli zajímavé dotazy,“ podotkla spisovatelka. Připustila, že zaujmout děti z mateřské školky a přiblížit se jejich vnímání světa pro ni bylo obtížnější. „Byla to moje první beseda s takhle malými posluchači. Vzala jsem to ale jako výzvu. Říkala jsem jim, že moje knížky jsou spíš taková pohádka, že v ní vystupují často zvířata, draci nebo elfové. Elfy někteří znali. Byli mezi nimi i chytrolínci – když jsem ukazovala v knížce mapu, tak se hlásili, kde všude už byli oni,“ pousmála se. Besedu se svými budoucími čtenáři doplnila vybarvováním omalovánek.


Jak překonat krizi


Spisovatelka potvrdila, že jedna z jejích knih se vymyká těm ostatním. Má název „4 kroky, jak napsat knihu“. Nevyšla v knižní, ale jen v elektronické podobě. „Psala jsem jí především pro čtenáře, kteří mají v úmyslu také napsat knížku a posílají mi v souvislosti s tím různé dotazy. Text vychází z článků, které jsem uveřejnila pro časopis Pevnost. Jako bonus jsem přidala různé úkoly na procvičení, rady ohledně korektur nebo jak oslovit nakladatele. Jedním tématem je, jak překonat při psaní tvůrčí krizi,“ vysvětlila a poodhalila vlastní recept, jak na to.

„Občas se krize opravdu dostaví a u mne trvá i měsíc. Zpočátku jsem byla bezradná z toho, že se mi nedaří. Dnes už vím, že nejlepší je na sebe netlačit, nechat si prostor k odpočinku. Chodím častěji na procházky, daleko více čtu, věnuji se kamarádkám a zvířatům. Snažím se vypnout. A najednou zase motor naskočí. Vím, že ale někteří spisovatelé naopak tvrdí, že nejlepší je pravidelnost, a že i když se jim psát nechce, přinutí se udělat alespoň stránku nebo odstavec…“


Michaela Burdová by ráda v budoucnu některé svoje knižní hrdiny nabídla čtenářům také v podobě komiksu. Oblíbila si prý sama tento žánr v dětství. „Láká mě spojení příběhu s obrázky, ale zatím dávám přednost psaní,“ připustila.

Ilustrační foto
Stávka lékařů má na Příbramsku podporu, ale najdou se i výjimky


Usiluje o ochranu zvířat


Michaelu Burdovou mají obyvatelé regionu v povědomí také jako ochránkyni zvířat. „Téma probíráme na besedách, kde dětem vyprávím, jak se mohou do ochrany zapojit. Jsem například přesvědčená, že v cirkusech k týrání zvířat dochází. Bylo pro mě překvapením, když mi děti v Petrovicích sdělovaly, že si také všimly, jak bývají zvířata v malých klecích. Vadí jim také, že na poutích chodí koníci hodiny a hodiny v kruhu i za největšího vedra a nemívají poblíž vodu. Potěšilo mě, že jsou takhle všímavé. Těmto tématům se věnuji a šířím je dál,“ sdělila.

„Především na facebooku sdílím odkazy na ochranu zvířat, zabývám se tím, co je právě aktuální – ať jde o nalezené pejsky nebo o petici, kterou by mohli lidé na ochranu zvířat podepsat. Do psích útulků v Hrachově a v Maršovicích jezdím především v předvánočním období s granulemi, starými dekami, obojky a dalšími dárky. Snažím se také finančně podporovat neziskovou organizaci Svoboda zvířat,“ dala několik konkrétních příkladů. 


Poznámka, že u ní našli domov psí nalezenci, jen dokreslila již vyřčené. „Z Hrachova jsem si přivezla štěňátko špice. Jmenuje se Jessik a už je u nás osm let. Společnost mu dělá asi rok a půl starý sheltie Charli, s přítelem jsme si pořídili ještě tři morčata a u rodičů mě vítává kočka Ječilka,“ dodala s citem. Spisovatelka a výtvarnice možná není pokaždé usměvavá, ale známé rčení, že by neublížila ani kuřeti, o ní platí stoprocentně.

Slavný americký spisovatel v rámci svého letošního turné navštíví devadesát měst a svým obdivovatelům podepíše tisíce knih. Svoji novou knihu Opravář osudů představil i na Příbramsku.
Světově proslulý americký spisovatel byl v Sedlčanech v obležení čtenářů


Marie Břeňová