Vloni se Městská knihovna Sedlčany v celostátním kole stala absolutním vítězem a získala titul Knihovna roku. Podle zvyklostí posledních let byly Sedlčany pověřeny předat osobní dárek svému nástupci. Na pomyslném trůnu Sedlčany vystřídala moravská knihovna ze Slavičína. Sedlčanské knihovnice se nechaly inspirovat příkladem kolegyň z Olomouce, které jim vloni při předávání pomyslného žezla darovaly dort z olomouckých syrečků. Také jejich dar byl sýrový - vytvořený z Hermelínu a Lučiny, které se ve městě vyrábí. „Měl tvar knihy a zdobil jej znak města v podobě pětilisté růže,“ přiblížila jeho podobu ředitelka knihovny Blanka Tauberová.

Na cestu padesátiletou výtvarnou tvorbou zve návštěvníky do sedlčanského muzea autorka obrazů Miroslava Nováková.
Sedlčanská rodačka Miroslava Nováková vystavuje obrazy poprvé samostatně

Sedlčany tentokrát byly nominovány na cenu Ministerstva kultury ČR a nevyšly zkrátka. „Přebírali jsme s místostarostou města Miroslavem Hölzelem a kolegyněmi Janou Roškotovou, Olgou Jelenovou, Blankou Řezáčovou a Helenou Kosařovou prestižní cenu ministerstva kultury v kategorii významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Byla nám udělena za výjimečnou formu spolupráce knihovny a školy,“ sdělila ředitelka Tauberová. „Ministr kultury uděluje tuto cenu od roku 2003 napříč knihovnickým spektrem. Vybírá ze všech registrovaných knihoven, to znamená i ze státních vědeckých a univerzitních knihoven. Proto diplom ministra považujeme za o obrovský úspěch,“ podotkla ředitelka Tauberová.

Jana Roškotová upřesnila, oč konkrétně šlo. „S kolegyní Alenou Budkovou jsme v rámci projektu Šablony do škol jezdily každou středu do družin do Solenic a na Vysoký Chlumec. Připravovaly jsme pro děti různé interaktivní programy, jejichž cílem bylo rozvíjet čtenářskou gramotnost. Vždy jsme vycházely z příběhu některé knížky. V hodině a půl byl vždy také prostor, aby také děti samy četly,“ podotkla knihovnice Roškotová s tím, že spolupráce se školami je ale mnohem bohatší.

Jinecká lidová knihovna není jen o půjčování knížek, pořádají se v ní také akce pro děti a dospělé.
Jinecká knihovnice získala ocenění Středočeský Kramerius

Marie Břeňová