Expedice středověk je putovní výstava Moravského zemského muzea, s nímž Podbrdské muzeum spolupracuje od roku 2011. „Spolupráci jsme navázali v době, kdy jsme v Rožmitále budovali nové muzeum a hledali inspiraci, náměty, příklady, zkušenosti v ostatních muzeích,“ zavzpomínala vedoucí muzea Hana Křepelková.

První zapůjčenou výstavou byla právě Expedice středověk, která se tak do Rožmitálu vrací po sedmi letech. V roce 2012 následovala přírodovědná výstava Stromy jako domy – Život na stromě, ve stromě a pod stromem, o dva roky později se návštěvníci prostřednictvím výstavy Jak se žije s handicapem, anebo poznat znamená porozumět seznámili s každodenním životem handicapovaných. Další zapůjčená výstava Koloniál pana Bajzy, inspirovaná knihou Karla Poláčka Bylo nás pět, zavedla návštěvníky do 20. let minulého století.

„Součástí Moravského zemského muzea je Dětské muzeum, které se, kromě jiného, specializuje právě na vytváření interaktivních výstav. Proto jejich nabídky rádi využíváme. Expedice středověk už navštívila řadu měst a vždy bývá obohacena o něco jedinečného. V našem případě je to především soubor několika desítek historických kostýmů pro děti i dospělé. Středověký oděv si tak může najednou vyzkoušet celá rodina nebo i školní třída,“ vysvětlila vedoucí muzea.

Největší vodní plocha na Příbramsku poodhalí svá tajemství.
Prohlídky na Orlíku budou ve dne i v noci

V galerii muzea na ploše více než 160 m2 si mohou zájemci vyzkoušet repliky brnění, slavnostních oděvů, zbraní, ražbu mincí, psaní husím brkem a ti odvážnější mohou nahlédnout i do mučírny a zakusit právo útrpné. Připravena je také figurína koně v životní velikosti, na niž mohou malí rytíři a rytířky vysednout, nebo model husitského válečného vozu. Informace o době středověku čerpají návštěvníci z doprovodných textů i pracovních listů k výstavě.

„I v tomto parném létě je o výstavu zájem, od 8. června si středověk na vlastní kůži vyzkoušela už více než tisícovka návštěvníků. Je velmi potěšující, že mnoho rodin se k nám pravidelně vrací a vyhledává naše muzeum každý rok právě kvůli interaktivním výstavám. Některé z nich navštívily už všechny, které naše muzeum během svého osmiletého působení uspořádalo,“ potěšilo Hanu Křepelkovou.

Po skončení Expedice středověk nabídne Podbrdské muzeum výstavu prací žáků Waldorfské školy Příbram. Listopad a prosinec bude patřit spolku Rosenthal, který letos slaví 10 let od svého založení. Tento spolek pořádá kulturní akce nejen v Rožmitále a věnuje se především vlastní filmové a divadelní tvorbě, pořádání dětských táborů a zážitkových her pro dospělé.

Osvědčená parta vedoucích v čele s Martinem Endrštem již dlouho dopředu připravuje program, jehož stěžejní součástí je celotáborová hra. Ta je věnována pokaždé jinému lákavému tématu. Tentokrát probíhala pod názvem Dva roky prázdnin.
Tentokrát děti na táboře bojovaly s piráty