Všichni tři rovněž pokřtili novou knihu o Vltavě, kterou při příležitosti zahájení provozu nové expozice vydal autorský kolektiv vedený Josefem Velflem.
„Výstava dokumentuje historii a přírodní krásy jednoho z nejmalebnějších úseků Vltavy od Županovic po někdejší Svatojánské proudy, s připomenutím nejstaršího osídlení v pravěku, těžbou a zpracováním zlata a také kamene v okolních lomech, díky kterému byla například postavena většina objektů na území Prahy i jinde," řekl k nové expozici ředitel hornického muzea Josef Velf s dodatkem, že je na výstavě brán zřetel především na kouzelnou tvář této části středního Povltaví před vznikem Slapské a Štěchovické přehrady.

Expozice se připravovala několik let a vznikla díky iniciativě obce Chotilsko, ve spolupráci s Hornickým muzeem Příbram a dalšími partnery, za finanční podpory prostředků z Evropské unie.

Určitě největším tahákem muzea je model řeky, který v podstatě ani neměl v takového podobě existovat.

„Model nám dělá největší radost. Původně to měl být model složený z fotografií, jenže to nakonec nešlo, jak jsme si představovali. Nebyla šance dát dohromady snímky z různých ročních období nebo denní doby a nakonec v listopadu se toho chopil Miroslav Žálek se svojí dcerou a vytvořili s Pavlem Šlapákem plastický model s věrohodností 80 až 90 procent včetně vesnic, samot, kostelíků…," neskrýval radost Josef Velfl z díla. Autorem scénáře expozice je právě Josef Velfl společně s asi padesáti spolupracovníky. Expozice mapuje nejen historii, přírodu a prostě vše, co patří k této krajině a na své si přijdou i děti, které mohou obdivovat i preparované živočichy.