Divadelní maraton na Gymnáziu pod Svatou Horou nastartovali Zvířátka a loupežníci Divadla Vysmáto. Energie, kterou tato loutková pohádka předávala, byla obrovská. Vyvolávala v malých i velkých záchvaty smíchu nebo nutkání diváčků dávat hlasité rady zvířátkům, například aby byla opatrná v loupežnickém doupěti. Druhou pohádkou byl Panáčkov příbramských Zalezlíků. Radost, zpěv a krásně výtvarně zpracovaná scéna a loutky byly odměněny zaslouženým potleskem.

Po pohádkách pro nejmenší diváky přišli s představením pro dospělé na řadu domácí, tedy DS Gymnázia pod Svatou Horou. Satirické drama rumunského autora Czaby Szekelyho – Kolotoč, je zasazeno do současného Maďarska. Otázky, které hra řeší, jsou velmi aktuální. Posuďte sami. Tři chlapci na kolotoči, který se netočí, chrání kolotoč před cizáky z prolézačky. „Hřiště je přeci naše, to naši otcové ho postavili!" Mají tedy na něj větší právo než ostatní, nebo snad ne? V satirickém příběhu malých předškoláků pokradmu a děsivě vystupují tóny a promluvy, které jsme už kdysi slyšeli, z úst diktátorů či vůdců všeho druhu. Toto téma nebylo vybráno nahodile, ale stalo se součástí celorepublikové dramaturgie, která měla za cíl poukázat na krizi hodnot, plynoucích ze strachu z neznámého či odlišného. Představení bylo uvedeno s laskavým souhlasem časopisu Svět a divadlo.

Lakomec divadelní společnosti Půlnoc pobavil více než šedesátku diváků. Vtipné akce, herecké výkony a výborně dramaturgicky upravený Moliérův text, byl zárukou úspěchu. Navíc, přesto, že jeden z herců nedorazil, principál Půlnoci – Ondřej Dufek se naučil během půl hodiny chybějící roli a odehrál ji tak, jako by ji zkoušel se souborem od začátku.

V 19. hodin, po vystoupení kapely Uninvited, proběhl v Malém svatohorském divadélku a stovkách dalších divadel z jedenácti evropských zemí společný potlesk – vzájemná pocta divadelníkům, divadlům i divákům.

Noc divadel jsme zakončili představením Malý princ, výsledkem více jak roční práce DS Gymnázia pod Svatou Horou a herce příbramského divadla Roberta Tylečka, který se ujal role režiséra a dramaturga. Představení bylo vyprodáno, navíc pro obrovský zájem jsme vytvořili i improvizované přístavky a představení tak zhlédlo více než 80 diváků.

Na závěr nás přišli pozdravit klienti Nalžovického zámku, p. s. s. i s ředitelkou Mgr. Lenkou Mottlovou, té jsme předali finanční výtěžek z dobrovolného vstupného. Letos jsme v Malém svatohorském divadélku na vybavení relaxační místnosti v sociálně terapeutické dílně vybrali 5.703, Kč společně s dobrovolným vstupným z Divadlem A. Dvořáka tak Nalžovický zámek, p. s. s. získal 8.503,- Kč. Tomáš Bílek, Malé svatohorské divadélko, Gymnázium pod Svatou Horou