Tyto peníze ale musí žadatelé vyčerpat do konce roku 2015. Vzhledem k rozsahu prací jde o šibeniční termín.

„Zatím jsme otevřeli obálky a v tuto chvíli se nabídkami prostudováváme. Tento týden by se tím měla zabývat i interní hodnotící komise," řekl v pondělí Příbramskému deníku správce svaté Hory Jan Traxler. Do země by se podle něj mělo poprvé kopnout během několika týdnů. Obavy z toho, že by peníze do konce roku nevyčerpali, nemá. „Je to velmi náročné, ale zatím jde vše podle plánu a opravy by měly být do konce roku hotové. Je to stihnutelné," ujišťuje správce poutního místa.

Oprava ale s nejvyšší pravděpodobností ovlivní i pořádání kulturních akcí. „V případě, že vše půjde podle harmonogramu, tak s největší pravděpodobností nebude Noc kostelů v takové podobě, ve které jsme zvyklí. Pokusíme se ale o nějaké alternativní řešení. Ohledně Šalmaje se chci tento týden sejít s pořadateli," dodal Traxler.

Celý projekt je zaměřený na stavební a restaurátorskou obnovu. Nově opravené prostory pak budou využívány jako vědecké a badatelské centrum se zaměřením na barokní kulturu. Nebude chybět ani hudební archiv. „Primárně se tedy sbírka bude vztahovat k hudebníkům, kteří měli nějakou spojitost se Svatou Horou. Jedním z nich je například páter Bříza," dodal Traxler.

Nově rekonstruované prostory poslouží tedy jak duchovní činnosti, ale i stálé výstavní expozici. Budou uzpůsobeny i pro pořádání krátkodobých tematicky zaměřených výstav, kulturních akcí pro široké spektrum návštěvníků a vzdělávacích akcí pro žáky základních a středních škol.

V objektu Probošství by také měly být odstraněny vložené stropy a podhledy a odhaleny původní klenby. Právě tyto časově náročné práce by mohly být podle příbramského zastupitele Ivana Šedivého (ODS) překážkou ve splnění termínu vyčerpání dotací.

„Opravit historické prvky podle památkářů potrvá mnohem déle, než stanovují podmínky dotací," pochyboval minulý rok Šedivý.

„Multivzdělávací centrum by mělo být volně přístupné," uzavřel správce poutního místa. Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950. Znovu se vrátili v roce 1990.

Svatá Hora. Infografika.