Od pátku do neděle se koná festival Ortenova Kutná Hora. „Je kulturní – a především pak literární událostí; soutěží mladých básníků a místem pro setkávání milovníků poezie,“ shrnula za krajskou turistickou centrálu Kateřina Kubíčková.

Jako nejzajímavější body programu vybrala kompozici z korespondence básníka Jiřího Ortena a jeho matky Berty Ohrensteinové, autorské čtení slovenské spisovatelky Miroslavy Ábelové, Ondřeje Hrabala, Ondřeje Macla a Lucie Faulerové či premiéru filmového dokumentu režiséra Milana Klímy spojenou s besedou; v programu však nechybí ani četná hudební vystoupení.

„Cílem akce je propagace díla kutnohorského rodáka Jiřího Ortena a dalších umělců spjatých s Kutnou Horu. Významné je rovněž upozorňování na mladé talenty a začínající tvůrce,“ poznamenala Kubíčková.

Soboty se na Kutnohorsku týká rovněž pozvánka na zámek Kačina ve Svatém Mikuláši, kde se koná akce pojmenovaná jako krajské vinobraní a dožínky. Mimochodem – vinařskou tradicí, či přesněji vinobraním, se Kačina může pochlubit již od roku 1847. Vinobraní v novodobém stylu se zde koná od roku 2012. Návštěvníci se mohou těšit na vína česká, moravská i zahraniční a na pokrmy z lokálních surovin a produkty pocházející z Kutnohorska.

Připraven je také regionální farmářský trh a trh s řemeslnými výrobky. Program pro dospělé i děti dále nabízí loutková představení, pásmo autorských pohádek Divadélka Kůzle, naučnou procházku, výstavu zemědělské techniky, slavnostní spuštění Chotkovy fontány, ukázky výcviku koní a parkurové skákání – ale i hudební produkce: vystoupí například No Name, Orchestr Jaroslava Ježka a Jitka Zelenková či Cimbálová muzika Michala Strýčka.

Pro změnu hlavně o pivu a pochoutkách s ním spojených bude sobotní Černokostelecké vykulení v Kostelci nad Černými lesy. Vyvalení dřevěných sudů v tamějším zájezdním pivováru je nejen vrcholem pivovarské sezony, ale i společenskou událostí s hudebními vystoupeními.

Z veteránské jízdy Zbraslav-Jíloviště.
Historie na čtyřech kolech pojede ze Zbraslavi na Jíloviště

Nejen v sobotu, ale i v neděli bude Husovo náměstí v Berouně patřit podzimním hrnčířským a řemeslným trhům. Ty nabídnou nejen rozmanitou užitkovou i autorskou keramiku tří stovek prodejců a umělců, ale i vystoupení několik hudebních souborů.

Rovněž pro oba víkendové dny platí pozvání do Mnichovic, kde se v sobotu i v neděli koná mariánská pouť na Masarykově náměstí. To zaplní nejen pouťové atrakce, ale i stánky s rozmanitými produkty a občerstvením. Nechybí ani hudební vystoupení.

Od soboty až do 15. září lze vybírat z akcí v rámci Dnů evropského dědictví, konaných nejen po celém území kraje, ale v celé republice. Jsou otevřeny i často jindy nepřístupné památky, budovy a objekty – veřejné i soukromé – a to jak známé, tak méně proslavené. Konají se i doprovodné akce jako přednášky, koncerty, představení a podobně.

Jako doporučení vybírá Kubíčková z programu celou sérii tipů:

- vycházku po kouřimských ruinách – vycházku po ohrožených stavebních památkách města Kouřim s výkladem historika umění;

- otevření kaple sv. Jiří a jižní terasy na hradu Český Šternberk;

- prohlídky historického sklepení Městské knihovny Poděbrady;

- Nymburský košt na Starém děkanství – ochutnávku tuzemských vín za doprovodu cimbálovky;

- komentované prohlídky Hornického muzea Příbram s doprovodným programem zaměřeným na lidové umění;

- festival Seifertovy Kralupy – festival poezie a přednesu.

Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně.
Dny evropského dědictví se blíží. Někde startují už v pátek