Na co v programu byste upozornil?
Od 9 do 17 hodin si bude možné prohlédnout jednotlivé objekty a po celý den budou připraveny ukázky tradičních řemesel. Návštěvníci se tak mohou seznámit s některými typickými vesnickými řemesly, jakými jsou například kovář, tesař, hrnčíř, voskař, řezbář, dráteník, která budou v muzeu předvádět mistři svého oboru. K ochutnání bude také domácí chléb upečený v peci jedné z přenesených původních historických usedlostí. Dny lidové architektury budou slavnostně zahájeny v 11 hodin za účasti některých významných hostů. Zahájení bude spojeno s křtem publikací Lidové stavby Středočeského kraje – jih a Muzeum vesnických staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci. Přibližně s hodinovým programem vystoupí chodský soubor Čtyřlístek z Postřekova. Ve 12 a 15 hodin se vydají zájemci dvěma mikrobusy za poznáváním zajímavých staveb v okolí. A mohou si na cestu vzít skládačku, která stavby v regionu přibližuje.

Ilustrační foto.
Pozorování noční oblohy je zrušeno, kvůli počasí

Co byste poznamenal k obsahu skládačky a bude možné ji získat někde i později?
Skládačka obsahuje stručné základní stavebně historické i další informace o vybraných nejzajímavějších památkách vesnického stavitelství, mlýnech, pozoruhodných starobylých vesnických sídlech i jiných méně známých místech regionu Sedlčanska. Je to takový tématicky zaměřený průvodce, který umožní turistům a cyklistům vydat se za poznáním těchto méně známých a často unikátních specifických pamětihodností. A myslím, že i pro mnohé místní to bude cesta velmi objevná, která jim také zároveň jaksi mimochodem umožní nahlédnout do bohaté historie tohoto krásného kraje. Skládačka je koncipována jako putování po dvou okruzích – jižním a jihozápadním – s výchozím bodem v Muzeu lidových staveb středního Povltaví ve Vysokém Chlumci. Získat skládačku bude možné například v informačních centrech, ve skanzenu nebo v městském muzeu.

Festival Hrady.CZ pod Točníkem
Pod Točníkem v pátek startuje největší hudební festival Hrady.cz

Pořádají Dny lidové architektury také jiné kraje než středočeský?
Dny lidové architektury jsou akcí celostátní probíhající na území celé republiky, respektive v těch krajích nebo jednotlivých institucích a organizacích, které se k nim připojí – kromě Středočeského kraje jde zejména o Liberecký a Zlínský kraj. Každoročně jsou zahajovány v jiném kraji a pro zahájení letošního pátého ročníku byl vybrán Vysoký Chlumec. Ukončení bude 22. července v Národopisném muzeu Slánska v Třebízi u Slaného - opět s kulturním a společenským programem, výstavami, přednáškami, komentovanými prohlídkami a podobně. 

Marie Břeňová