Studenti dramatické výchovy svatohorského gymnázia četli z Cestovacích pohádek autorky Eva Bešťákové. Pohádková knížka o malém Haráškovi, který má rád všechno, co se dá řídit a volant, kormidlo, kola, křídla nebo vrtuli, od kočárku po helikoptéru je vhodná pro děti od pěti let. Na čítání přišlo mnoho pozorných posluchačů spolu se svými rodiči.

Ve čtvrtek se společně s malými čtenáři vydají na dobrodružnou výpravu s Josífkem a jeho plyšovou myškou Jožinkou. „Prostřednictvím knihy Jak se Josífek s Jožinkou ztratili od spisovatelky Ester Staré se potkají mimo jiné s Knoflíkovou Lejdy, Kloboukovou dámou, panem Vlkem, budou utíkat před Velkým Zipoušem i Žehláky anebo se svezou na železném hadovi,“ láká na další Knihkupecké čítání učitel Tomáš Bílek. Zhruba půl hodiny budou dětem číst studenti dramatické výchovy Gymnázia pod Svatou Horou.

Martin Polák získal ke konci loňského roku prestižní ocenění od Společnosti Jana Evangelisty Purkyně za nejlepší odbornou publikaci roku 2016. Ta se jmenuje Urgentní příjem a vyšla už ve druhém vydání.
Lékař příbramské nemocnice získal ocenění za publikaci roku

S nápadem přilákat děti k četbě knih přišli společně s majitelkou příbramského knihkupectví právě studenti svatohorského gymnázia. První čítání se uskutečnilo loni koncem března, kdy se desítka malých i dospělých mohla seznámit s příběhy kouzelné hračky Báry a její holčičky Terezky, o které píše spisovatelka Lenka Rožnovská v knížce pro prvňáčky Panenka Bára. Na očích dětí bylo vidět, že je výkon frekventantek semináře dramatické výchovy plně zaujal a že se všichni přítomní přímo vžili do osudu hlavní hrdinky. „Udělala mi radost jak ochota studentek z Gymnázia pod Svatou Horou, tak i účast dětí. Věřím, že projekt Knihkupecké čítání má budoucnost,“ říká spokojeně majitelka příbramského knihkupectví Mária Olšanská.

Koncem loňského listopadu se v rámci projektu Knihkupecké čítání pokusili oslovit i dospělé čtenáře prostřednictvím zbrusu nové knihy ruského autora Vladimira Sorokina Manaraga. Jedná se o distopii z blízké budoucnosti, která hořkou satirou předpovídá směřování dnešní civilizace. Bohužel se do knihkupectví dostavila v předvánočním shonu jen necelá desítka lidí. Ukázalo, že nejen mládež, ale ani dospělí se v současné době knihám příliš nevěnují.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Činnost klubů krajského zastupitelstva mají umožnit téměř tři miliony