Večer odstartuje ve 20 hodin sedlčanská rocková skupina Sára, kterou vystřídá ještě hlučnější zpěvák Václav „Noid" Bárta se svou kapelou. Zájemci si budu moci tohoto známého zpěváka a protagonistu několika muzikálů nechat také podepsat. Vrcholem prvního dne bude ve 23 hodin slavnostní ohňostroj, po němž ještě zahraje místní formace Remix.

Sobota bude patřit přehlídce historických vozidel, ukázkám výcviku psů, vystoupení funkyrockové skupiny Zvěrokruh, soutěžím pro děti nebo již 16. ročníku soutěže Silák Sedlčan, která se uskuteční od 10 do 12.30 hodin.

Během odpoledních hodin vystoupí finalista Československé SuperStar Jan Bendig či Sláva Bloch, který bude celé slavnosti moderovat, se svým karaoke show. Jeho hosty budou Karel a Karel, finalisté soutěže Česko Slovensko má talent, a Taneční klub Slimka.

„Mezi doprovodné akce patří sobotní Velká cena Sedlčan v křížovém mariáši v Kulturním domě Josefa Suka, závody dračích lodí Dragon Boat Grand Prix na přehradě nebo turnaj v malé kopané na lehkoatletickém stadionu Taverny," uvedl sedlčanský starosta Jiří Burian.

Městské slavnosti se dotknou i dopravy, náměstí bude pro motoristy uzavřeno od pátku od 16 hodin do soboty do 20 hodin. Po oba dny bude uzavřeno i parkoviště na náměstí.

Slavnosti Rosa se konají každoročně na počest údajné porážky husitů. Žižkův posel, který měl požádat o pomoc ve spřízněném Benešově, si spletl cestu a dorazil do nepřátelských Sedlčan. Zde plán husitů prozradil, měšťané se spojili s okolními obcemi a husity porazili. Tolik pověst, kterou dosud žádný historik nepotvrdil, ale lidé ji slaví již od osmnáctého století.

Karel Souček