Večer bude zástupce této agentury dohlížet od 19 hodin v Prosenické Lhotě na regulérnost soutěže jedlíků. „Ano, jako každoročně opět se pokusíme vytvořit nový rekord v pojídání. V letošním roce jsme zcela změnili surovinu, protože 13 předchozích ročníků se pokaždé pojídal masový produkt. Pro letošek jsme se rozhodli pro bramborový salát," uvedl za pořadatele, kterými je místní sbor dobrovolných hasičů, Petr Červenka, starosta Prosenické Lhoty.

V minulosti se v místním hostinci pojídala sedmkrát sekaná, jednou uzená krkovice, v dalších letech pak jelita, pochoutka zvaná utopenci, klobásy, jitrnice a vloni vídeňské párky. Na konzumaci mají soutěžící pokaždé hodinu. Do české guinnessovky se 1. prosince 2012 zapsala Prosenická Lhota s tím, že vítěz Miroslav Helebrant spořádal 1962 gramů párků. Na druhém místě skončil jeho veliký soupeř Kamil Hamerský.

Zda se oba rivalové utkají také v pojídání bramborového salátu a kdo bude úspěšnější, se dozvíme začátkem adventu. Známým jedlíkem v regionu je Ladislav Hodík, který byl několikrát zapsán do české guinnessovky. Snímek borce zachycuje při pojídání sekané v Prosenické Lhotě. 

Marie Břeňová