Toulava působí jako oficiální turistická destinace Jihočeského a Středočeského kraje, která pokrývá rozsáhlé území od Sedlčan přes Sedlec - Prčici a Milevsko až k Táboru, Bechyni a Soběslavi. Sdružuje nejen zástupce desítek měst a obcí, ale i celou řadu podnikatelů v cestovním ruchu a pohostinství. Jejím spoluzakladatelem je i město Sedlčany. 


Radní zatím požadovanou částku neschválili. Co jim vadí? „Přejeme si přejí větší propagaci Sedlčanska, než která je v dosud vydaných materiálech,“ podal vysvětlení místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. „V naší oblasti je zaměřena nabídka kolem areálu Monínec u Sedlce-Prčice, ale přímo z lokality Sedlčanska a kolem Vltavy nabídky atraktivit pokulhávají,“ myslí si. Uvedl, že v tištěných materiálech se například nikde neobjevuje, že Sedlčany mají hvězdárnu nebo že je blízko Sedlčan pahorek, kde velel T. G. Masaryk prvním vojenským manévrům ve svobodném Československu. A takových míst, která by turisty zaujaly, je podle jeho soudu i názoru radních mnohem víc. „V nabídce by mohla být i možnost bruslení, plážového volejbalu a existují další aktivity, díky kterým by se návštěvníci ve městě a okolí zdrželi víc než jeden den,“ dal několik dalších příkladů. 

Podbrdská výstava zvířectva v Husově parčíku Dobříši.
Podbrdská výstava zvířectva přilákala kromě chovatelů i děti


Jednatel Toulavy Jaroslav Krejčí kritiku přijal a radním řekl: „Toulava bez příspěvku Sedlčan neskončí, ale hledejme cesty, jak dál.“ Náměty k rozšíření nabídky cestovního ruchu se nyní budou zabývat zaměstnanci Regionálního informačního střediska v Sedlčanech, ale na to, co stojí v jejich obci za shlédnutí, by měli upozornit také jednotliví starostové Sdružení. 


A názor starosty Sedlčan Jiřího Buriana? „Z diskuse vyplynulo, že je potřeba řadu věcí doplnit, aby Sedlčany s ostatními obcemi Sdružení obcí Sedlčanska nebyly bílým místem na mapě Toulavy.“ 

Nový systém vstupu do školy v základní škole v ulici 28. října v Příbrami.
Nový systém vstupu do školy snižuje záškoláctví


Ke zviditelnění Sedlčan jistě přispěje v příštím roce Toulava Fest pořádaný obecně prospěšnou organizací Toulava. Podle vyjádření Štěpánky Barešové se přvní ročník, který letos hostilo město Bechyně, vydařil. Pořadatelem příštího ročníku budou Sedlčany. Město se k pořadatelským povinnostem hlásí. Na důkaz toho převzal zástupce Sedlčan v Bechyni na závěr festivalu symbolický perníkový klíč. 

Marie Břeňová