Vloni naplánovali vše s velkým předstihem a pozvali mezi sebe i sedlčanského starostu Jiřího Buriana a Jiřího Němečka, který hrál na klávesy. Tentokrát hudební doprovod obstarala kytara Daniela Kříže. „Daniel obcházel v úterý klubovny v jednotlivých pavilonech. Myslím, že ale máme natrénováno a že vše zvládneme," uvedla zaměstnankyně Hanka Kubištová. A nemýlila se.

Pěvěcký „chór" se letos sice zúžil na dvacet lidí, ale o to víc si to všichni užívali. Večeře byla trochu slavnostnější a nechyběl ani zákusek a punč. Hanka Kubištová zmínila, co všechno v době adventu ještě seniory čeká. „Pěvecký sbor Záboj vystoupí 13. prosince odpoledne, operní pěvkyně Jana Štěrbová bude mít v ´Domově´ koncert 15. prosince, děti ze Základní umělecké školy Sedlčany potěší naše klienty 17. prosince," uvedla.

Kromě toho si nad biblí popovídají s farářem Danielem Hottmarem, v místní kapli bude se mohou účastnit také několika bohoslužeb a na 23. prosince je naplánováno promítání biblických příběhů.

Akci Česko zpívá koledy si nenechala ujít paní Zdeňka, která je v domově seniorů již sedmnáct let. „Přestěhovala jsem se sem, když mi umřel manžel a já nechtěla zůstat v baráku sama. Samota je špatná a tady sama nejsem. Mám tu několik kamarádek, s kterými si rozumím a mohu si popovídat. Mám jednolůžkový pokoj, nemohu si na nic stěžovat. Kulturní programy se mi líbí a snažím se při nich nechybět."

Koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí si zapěla s chutí také Helena Mikulajčíková. Nejprve zpívala sama u stoku, později si přistrčila židličku do kroužku, který se utvořil kolem Daniela Kříže. Ten přidal ještě několik dalších písní. „Pokračovat můžeme zítra při muzikoterapii," vyzval zájemce. Koledy připomněly, že do Štědrého dne zbývají přesně dva týdny.

Nahlédli jsme do kuchyně za Radkou Jiráčkovou. Ta nám přiblížila, jaký jídelníček mají v plánu 24. prosince. „Bude to podobné jako v řadě domácností. Senioři posnídají vánočku, v poledne budou mít kubu a ti, kteří mají předepsanou dietu, tak rizoto, povečeří klasicky rybu s bramborovým salátem a jako dientní jídlo budou brambory a filé. Na stolech bude ovoce, každý klient ještě dostane balíček, v němž bude vánoční cukroví."

Marie Břeňová