„Hledali jsme pro náš repertoár titul, který bude bavit celou rodinu, a tak jsme si zavzpomínali, co nás samotné v dětství bavilo," vysvětlil výběr hry obchodní a marketingový ředitel Studia Dva Tomáš Přenosil. „Získat práva bylo celkem těžké, jednání trvala téměř rok. Nicméně maďarská televize, která práva drží, byla od začátku této myšlence velmi nakloněná a má radost, že Smolíkovi jsou u nás tak populární," dodal Přenosil.

Autorem nového příběhu je režisér představení Miroslav Hanuš. Jedná se o volné pokračování, v podstatě čtrnáctý díl druhé série Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka, ve které se Ládínek vydává se svou vesmírnou lodí Guliver 5 na nejrůznější planety. Maďarští držitelé autorských práv schvalovali námět a posléze i scénář a podle Tomáše Přenosila neměli jedinou připomínku.

Světová premiéra divadelního představení Smolíkovi a jejich podivuhodné dobrodružství se ve Studiu Dva uskutečnila 28. května 2015.
Hlavní role vytvářejí Eva Holubová, Bob Klepl, Jana Stryková, Václav Jílek, Jiří Ployhar, Radim Madeja a Michaela Váňová.

V Příbrami je prakticky vyprodáno. Je to u tohoto představení obvyklé? „V podstatě všech 50 repríz, které jsme za rok od premiéry odehrály, byly takto plné. Jak u nás v divadle, tak na zájezdech," uvedl Tomáš Přenosil, podle něhož vedení divadla napadlo uvést Smolíkovi i v zahraničí, ale zatím nestačí uspokojit ani poptávku v Čechách.

Do Příbrami jezdí Studio Dva velice rádo a poměrně často. V poslední době zde uvedlo například hry Vše o mužích, Soukromý skandál, O lásce, Kutloch, Hlavu v písku nebo Hovory o štěstí mezi čtyřma očima. (ks)