"Že je opět na co se těšit, prozrazuje i letošní organizační a technická spolupráce s Kovohutěmi Příbram, které v tento den pořádají svůj tradiční Běh Kovohutěmi. Svou železniční vlečku, hutnické muzeum a část výrobního provozu otevřou v tento den mimořádně i pro návštěvníky Dne železnice, kteří sem budou moci dojet zvláštními historickými vlaky přímo z příbramského nádraží. Jízd těchto vlaků lze využít i k návštěvě a prohlídce nedalekého Pivovaru Podlesí, který se stal letošním novým partnerem této akce," přiblížil Jiří Boháč za Spolek Rakovnicko-Protivínská dráha.

Počet vlaků 
byl navýšen

Časový prostor mezi jízdami zvláštních vlaků, jejichž počet je oproti minulému ročníku výrazně navýšen, vyplní tradiční doprovodný kulturní program.
Na vlakovém nádraží v Příbrami se můžete svézt novou šlapací kolejovou drezínou, shlédnout divadelní představení železničářské hry Bedřich Hrozný v podání ochotnického souboru Divadla za vodou z Čenkova nebo se zúčastnit prohlídky pracoviště řízení provozu.

Děti se pak mohou těšit na dětský koutek nebo na filmová promítání s železniční tématikou. V tento den bude též ve spolupráci s Knihovnou Jana Drdy slavnostně zahájen projekt Kniha do vlaku, při kterém bude ve vestibulu nádraží uvedena do provozu knihovnička pro cestující.

„Celodenní program na nádraží bude zabezpečen kvalitním občerstvením včetně točeného piva. Po celý den bude opět možné odevzdat do speciálně určeného železničního nákladního vozu zájmový odpad v rámci sběru pořádaného Kovohutěmi Příbram. Všichni přispěvatelé budou zařazeni do podzimního soutěžního kola této pravidelné sběrové akce. Nutno dodat že vstupné a jízdné ve zvláštních vlacích je po celý den dobrovolné," dodal Jiří Boháč za pořadatele.

Návratový spoj 
až do Zdic

Po ukončení akce mohou návštěvníci využít zvláštního spoje s odjezdem z Příbrami v 19:05 hod. Vlak bude zastavovat ve stanicích Bratkovice, Jince, Lochovice a Zdice. Ve Zdicích je zajištěn přestup do Berouna a Prahy. Podrobnější program celého dne, včetně jízdních řádů na stránkách www.rpdrahy.wz.cz.