Na sobotu připadá osmý ročník populární akce Noc divadel – a ta kvůli opatřením proti šíření koronaviru zásadně mění podobu. Divadla, jež v současné době musí být pro veřejnost uzavřena, osloví příznivce pouze „distanční formou“: nabídnou on-line přenosy či virtuální prohlídky.

Videa naživo i ze záznamu

Konkrétní nabídku zájemci většinou najdou na webových stránkách jednotlivých divadel. Či naopak tam, kde bývali zvyklí hledat v minulých letech, tentokrát nenajdou nic. Současná omezení neumožňují připojit se spolkům, řadě organizací včetně některých kamenných divadel či třeba škol, které se věnují divadelním aktivitám.

Poděbradský domov pro seniory Luxor.
V poděbradském domově pro seniory je přes 50 nakažených. Pomůže armáda

Souhrnný přehled přináší www.nocdivadel.cz. Ačkoli na dálku není problém zavítat vlastně kamkoli, dá se očekávat, že mnozí příznivci zůstanou věrni těm „svým“ divadlům a jejich souborům. Ze středních Čech v nabídce figuruje pouze kladenské Divadlo Lampion; přenos vystoupení své kapely Žampion ohlašuje na 18. hodinu. Z dalších je Středočechům nejblíže Praha se třemi desítkami zapojených divadel. Zvlášť obyvatelé sousedních středočeských oblastí však mohou dobře znát i leckterá další: nejspíš ta v Hradci Králové, Liberci, Táboře, možná i v Plzni.

Loni, kdy akce nenarážela na povinnost nechat dveře zamčené, byla středočeská nabídka Noci divadel mnohem pestřejší: vedle Kladna se příznivci mohli s divadelníky setkat, leckde už i v průběhu dne, třeba v Kutné Hoře, Mladé Boleslavi, Sedlčanech – a dokonce i v podstatně menších Nučicích. Zrovna tam se letos místní ochotnický spolek ŽUmPa (což ovšem, prosím, nic nevypovídá o kvalitě, ale jen o tom, že si tahle parta říká Žebravé umělecké panoptikum) chystal uvést pohádku divadla Loutky bez hranic. Když to není možné, na svém webu alespoň nabízí odkazy na záznamy hned tří představení tohoto souboru. A pro dospělé diváky přidává ještě odkazy na čtyři videa z vlastních představení.

Naléhavá udr-život-elnost

Již loni na podzim, kdy o příchodu koronaviru a omezení s ním spojených neměl nikdo ani tušení, bylo zvoleno hlavní téma letošního ročníku: Divadlo a udr-život-elnost – neboli dopady klimatické krize na citlivou duši umělce a s tím spojený ekologický pohled jak na provoz divadelních budov, tak na samotnou tvorbu. A nečekaně se přidružila i témata existenční, připomněla za organizační tým Eliška Míkovcová. S tím, že původní podtitul akce se v nových podmínkách stal ještě naléhavější.

Méně vozíků, fronty žádné. Obchodní domy na Kutnohorsku nová omezení zvládají.
Kvůli 15 metrům na osobu zůstala policie v klidu. Hygieniků se opatření netýká

Upozorňuje dále, že součástí letošního ročníku bude i virtuální telemost moderovaný koordinátorem akce Institutem umění – Divadelním ústavem. Nebude chybět ani kladenské Divadlo Lampion; zájemci však na dálku nahlédnou na desítky míst. Převážná většina z nich je v Praze – včetně Národního – ale nechybí třeba ani Valašské Meziříčí nebo Zlín. Pod názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den) odstartuje devítihodinový program již od 13 hodin.

Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den)
- Virtuální telemost dostupný na adrese youtu.be/tyDqNgF5BMA se bude v sobotu od 13 do 21 hodin vysílat ze studia v sídle Institutu umění – Divadelního ústavu, který Noc divadel koordinuje již od roku 2013
- Během devítihodinového komponovaného programu složeného z živých vstupů i předtočených záznamů se virtuálně propojí celkem 24 divadel z devíti měst
- Ve vysílání budou také uvedeny programové tipy dalších divadel, takže diváci budou mít opravdu z čeho vybírat
- Organizátoři chystají rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktivní prohlídky divadelního zákulisí, hry, soutěžní kvíz, ochutnávky z inscenací i návštěvy divadelních zkoušek – ale také debaty i dramaturgické úvody, podcast pro dospělé nebo pohádku a dílnu pro děti

Zdroj: Martina Pecková Černá, Institut umění – Divadelní ústav