Rožmitál - Město Rožmitál pod Třemšíem ve spolupráci s rožmitálskými skauty a Mateřským centrem Rozmarýnek zvou všechny rožmitálské čarodějnice i s doprovodem 30. dubna od 18 hodin na patnáctý slet čarodějnic. Na programu bude například čarodějnická stezka, kterou každoročně připravují rožmitálští skauti, dále se děti mohou těšit na malování na obličej, airsoftovou střelnici, malování na chodník, ukázky hasičské techniky nebo na opékání buřtů, které bude opět pro děti zdarma. K tanci a poslechu bude hrát od 18 hodin kapela Kudrnáči.

Březnice - Také Březničtí oslaví příchod jara tradiční pálením čarodějnic. V sobotu proto ve 20 hodin zapálí na Stráži hranici. Nebudou chybět hry pro děti, soutěž o nejlepší kostým čarodějnice ani občerstvení. Od 18 hodin zahraje kapela Přescent. 

Rožmitál - Klub vojenské a historické techniky Brdy – Pňovice zve na spanilou jízdu. Začne 1. května ve 12 hodin ve Starém Rožmitále a trasa bude dále pokračovat na autobusové nádraží, přes domov důchodců, Normu, stadion, školu, a rožmitálské náměstí, kde bude kolem 13. hodiny pokračovat krátký program.

Sedlčany - Každou neděli od 14 hodin bude vyhrávat v parku chovatelů Pod Duby v Sedlčanech dechovka. Všechny hudební produkce finančně podporuje radnice a pro návštěvníky jsou zdarma. O první dvouhodinovou porci dobré muziky se postará 1. května Dechová hudba Rudy Ešnera. Při příštím dostaveníčku s dechovkou 8. května se představí muzikanti z kapely Míly Nováka. Série nedělních koncertů skončí až 3. července. 

Mníšek – V sobotu i v neděli se v předzámčí v Mníšku koná Čaromáj, jenž spojí pálení čarodějnic s oslavou příchodu máje. Sobotní program začíná v 17 hodin stavěním májky, o půl hodiny později začnou dětské čarodějnice, od 20. hodiny jsou pro dospělé. Mezi tím je možné nahlédnout do tajemného sklepení zámku. První májová neděle od 10 do 11.20 hodin bude patřit vystoupení několika skupin.

Bohutín - Příbram Rybník Pecovák ožije poslední dubnovou sobotu rybářskými závody. Prezentace včetně losování míst je od 6,30 do 8 hodin, kdy závod startuje. Startovné pro děti do 15 let je 50 korun, pro dospělé 150 korun. Ukončení a vyhlášení výsledků bude ve 14 hodin. Připraveny jsou hodnotné ceny. Zápolit se bude o pohár předsedy příbramského rybářského svazu.

Vysoká - V neděli na prvního máje vyrazí příbramský Klub českých turistů na druhý Pochod za Dvořákem na Vysokou, přidat se může každý, kdo si rád obuje toulavé boty. Start je mezi 8. a 10. hodinou na vlakovém nádraží v Příbrami a pochodníci si mohou vybrat tři trasy: 9, 18 a 23 kilometrů dlouhé. V cíli je možné se zdržet, odpočinout nebo se podívat do Památníku Antonína Dvořáka či na Rusalčino jezírko.

Sedlčany - Knihovna i kulturní dům přicházejí s lákavou prvomájovou nabídkou. Prožít první neděli v měsíci mohou příznivci turistiky, cykloturistiky na Zvěřinci u Jesenice. Výlet na počest básníka Máje tam již tradičně pořádají sedlčanské knihovnice. Sraz pro pěší třináctikilometrovou procházku je v neděli 1. května v 9.40 hodin na sedlčanském autobusovém nádraží. Skupina na kolech vyrazí od knihovny v 11.45 hodin. Hry pro děti a ukázky historického šermu u zříceniny hradu Zvěřinec, kde Mácha rád pobýval, začínají ve 14 hodin. V Kulturním domě Josefa Suka začíná v 19.30 hodin galakoncert Hany Zagorové, Petra Rezka a skupiny Boom Band. Zpěvačka hned druhý den účinkuje v Písku a další z květnových koncertů má například v Sokolově. Zcela vyprodané sály dokazují, že si tato zpěvačka stále dokáže získat srdce posluchačů.