Chotilsko – S příchodem Vánoc se konají různé akce, které k tomuto období neodmyslitelně patří. Tyto akce mají již tradici a tou první je rozsvěcení stromečku v Chotilsku v sobotu od 15:00 hodin na návsi u kapličky.

Rožmitál – V Podbrdském muzeu a ve Společenském centru v Rožmitále pod Třemšínem se bude konat v sobotu tradiční jarmark lidových řemesel. Návštěvníci budou moci nakoupit originální dárky z keramiky, proutí, korálků, textilu, lýka, vosku, ale také domácí dobroty, buchty a koláče, zabijačku, medovinu, a chybět nebude ani tradiční svařené víno v originálním rožmitálském hrnečku. Součástí jarmarku bude křest nových knih, který se bude konat v 15 hodin ve společenském centru. V 17.30 se mohou návštěvníci těšit na vystoupení žáků rožmitálské základní školy na nádvoří Podbrdského muzea, odkud se pak vydá zvonkový průvod na náměstí, kde bude v 18 hodin rozsvícen vánoční strom.

Hvožďany – Slavnostní zahájení adventu a rozsvícení vánočního stromu se ve Hvožďanech na návsi koná v neděli od 16.00 hodin.

Věšín – Na návsi ve Věšíně se v sobotu v 17.30 rozsvítí vánoční stromeček. Nebude chybět svařák, punč, trdelníky či perníčky. Na místě můžete nakoupit adventní věnce a vánoční dekorace.

Příbram – Na jeden z prvních vánočních jarmarků mohou vyrazit zájemci v sobotu do waldorfské školy v Příbrami. Ta se promění v jedno velké barevné tržiště s ručními výrobky studentů i profesionálních řemeslníků. Těšit se můžete na lahodné občerstvení a bohatý doprovodný program. Nebudou chybět vánoční zpěvy, řemeslné dílničky, loutkové divadlo a dětský koutek. Ochutnat punč a poklábosit si můžete od 10 do 15 hodin.

Březnice – V neděli rozzáří březnické náměstí vánoční strom. Zahájení adventu doplní pěvecká vystoupení, výstava adventních věnců v knihovně a také jarmark. Kromě toho nebude chybět ani doprovodný program v bývalé jezuitské koleji. Začátek je v 17 hodin. ⋌

Nový Knín – Poslední neděle v měsíci až do března patří opět karbaníkům. Pokračuje totiž mariášnická sezona, jako už několik posledních let. Organizátoři Novoknínského mariáše rozjeli tradiční sérii turnajů v křížovém mariáši v Novém Kníně. Polovina turnajů se měla původně odehrát v Sokolovně v Mníšku pod Brdy, ale z organizačních důvodů se turnaje vrací zpět do restaurace U Mikulášků na novoknínském náměstí. Konat se budou každou poslední neděli v měsíci a druhý turnaj letošního ročníku je už tuto neděli. Začátek je vždy v 10 hodin, ale zápisy se konají od 9 do 9.30 hodin. Karbaníka vyjde turnaj na 200 stovky, které zahrnují stravování.

Sedlčany – V pátek a v sobotu se konají v Městském muzeu Netradiční Vánoce v muzeu – předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem od 9 do 17 hodin.

Příbram – V hornickém domku Hornického muzea Příbram se koná výstava Ke všem čertům. Je to expozice historických loutek, divadelních kulis a rekvizit s pekelnou tematikou.

Sedlčany – O zápis do české „guinnesovky" se pokusí Sedlčany v sobotu a již poosmé v řadě. Tentokrát to bude v kategorii Nejvíce lidí na jednom místě s perníčkem ozdobeným vánočním motivem. Akci, která je součástí Dne pro dětskou knihu, pořádá stejně jako v loňském roce Městská knihovna v Sedlčanech, klub Velká Kobra a Příbramský deník. Na všechny, kteří na náměstí přijdou, čeká od 15 hodin odpoledne plné zážitků. Na regulérnost pokusu dohlédne v 16 hodin Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den.