Přijďte si užít slavnostní zahájení adventu v Příbrami

Příbram - První adventní neděle letos připadne na poslední listopadovou neděli, slavnostní atmosféra do ulic Příbrami vpluje již o den dříve. Tradiční zahájení adventu proběhne v sobotu 26. listopadu na náměstí T. G. Masaryka, kde od 15 hodin uvidíte různá hudební a divadelní vystoupení, na chůdách se mezi vámi „proletí" andělé, na místě bude také Ježíšek a jeho dílna a uvidíte i nějaká ta kouzla. Chybět nebude slavnostní rozsvícení vánočního stromu a také vánočně laděný videomapping.

„Letos dochází k významné změně oproti minulosti, kdy se konání slavnostní události přesouvá ze čtvrtka na sobotu. Program je koncipován tak, aby si ho diváci mohli užít v poklidu, jak se k adventu sluší a patří," uvedl k letošnímu konceptu zahájení adventu místostarosta města Příbrami Václav Švenda s tím, že jedním z vrcholů programu bude právě videomapping. Diváci jej budou moci zhlédnout během dne hned dvakrát. „Laděný bude vánočně, a proto věřím, že si tuto hru světel a stínů návštěvníci skvěle užijí a že projekce na kostele svatého Jakuba celý slavnostní program na náměstí zatraktivní," doplnil místostarosta.

Rozsvícení vánočního stromu a první svíce na adventním věnci uvedou tradičně starosta města a farář se svým vánočním zamyšlením. Ještě před tím uslyšíte koncert příbramské hudební skupiny Ginevra, vystoupení žáků ze Základní umělecké školy Příbram a uvidíte také iluzionistické vystoupení Martina Kellmana. Po rozsvícení vánočního stromu uvede Divadlo Víti Marčíka svůj Vánoční příběh, a komu se ještě nenaskytla příležitost zhlédnout videomapping, který byl promítán na letních slavnostech k 800. výročí města, bude mít další šanci právě během soboty. Večerní rozloučení bude patřit kapele Tomáš Kočko & Orchestr, jejichž moravská world music završí slavnostní den.

Dopravní opatření: Dne 26.11.2016 od 06.00 hodin do 22.00 hodin bude uzavřen průjezd okolo náměstí T. G. Masaryka (tj. mezi ul. Milínská a ul. Hailova) včetně parkovacích ploch v celém prostoru náměstí T. G. Masaryka.

Adventní trhy budou na náměstí 17. listopadu

Letošní adventní oslavy částečně přeskládají léty zajetý harmonogram a především zřetelně obohatí programovou nabídku. Hned den po zahájení adventu na náměstí TGM budou v neděli 27. listopadu na náměstí 17. listopadu zahájeny vánoční trhy, které se pak denně návštěvníkům otevřou až do 23. prosince. Nedělní den vyplní například hudební produkce poprockové Argemy, ohňová show nebo černé divadlo. Doprovodná hudební vystoupení pak nebudou chybět ani během dalších adventních nedělí, kdy uslyšíme dívčí kapelu The Apples a zpěvačku a šansoniérku Janu Vaculíkovou, či zpěváka Vlastu Horvátha.

Stálým nedělním hostem bude také Ježíšek a jeho dílna, ve které si děti s pomocí vyučujících z DDM Příbram vyrobí dárek s vánoční tematikou. Děti mohou na náměstí 17. Listopadu vhodit dopisy, které napsaly Ježíškovi, do speciální červené dopisní schránky k tomuto účelu určené. Pro rodiče bude následně připravena „poštovní" služba Dopis od Ježíška. Ježíšek uloží odpovědi na dopisy na Městském úřadu Příbram (Tyršova 108, přízemí, Odbor kancelář města) a zde si je rodiče mohou od 12. prosince vyzvedávat. MěÚ Příbram

Tradiční jarmark lidových řemesel v Rožmitále

Rožmitál - Zahajte advent při tradičním jarmarku lidových řemesel, který se bude konat v sobotu od 10 do 16 hodin v Podbrdském muzeu a ve Společenském centru v Rožmitále pod Třemšínem. Nakupte originální dárky z keramiky, proutí, korálků, lýka, vosku, ale také domácí dobroty, buchty a koláče, zabijačku, medovinu a další zboží. Nebude chybět tradiční svařené víno v originálním rožmitálském hrnečku. Od 15 hodin se uskuteční ve společenském centru křest nových knih a v 17:30 začne na nádvoří Podbrdského muzea program, v němž vystoupí žáci rožmitálské základní školy, a poté se vydá zvonkový průvod na náměstí, kde se v 18 hodin rozsvítí vánoční strom. Přineste si zvonky, rolničky a jiná cinkátka, společně obejdeme náměstí a jenom když budeme všichni zvonit, zvonit a zvonit, rozsvítí se vánoční strom. (red)

Nejznámější české DJky se chystají do Březnice

Březnice - Fanoušci festivalu Kačeři si již zvykli, že organizátoři tohoto srpnového hudebního svátku pro ně připravují kulturní akce po celý rok. V sobotu 26. listopadu si na své přijdou především milovníci elektronické hudby, neboť v březnickém kulturním domě se od 20 hodin uskuteční Elektro Kačeři. Své umění představí čtyři známé české DJky. „Dámám bude dominovat jméno jedné z nejznámějších a nejlepších českých žen za pultem, DJ Lucca! Tato žena vystupuje na největších akcích a party po celé Evropě a v Březnici bude mít premiéru. Další ženou, která představí svůj hudební um, je DJ Lady A. O této dámě je v současnosti velmi slyšet, je nejen stálou DJkou oblíbeného klubu Retro music hall, ale také rádia Evropa 2. Lady A vystoupí ve speciálním závěrečném setu," vysvětlil jeden z organizátorů Jan Štika.

Z Prahy dorazí DJane Kao Oui, která březnické pořadatele ohromila již loni, proto nemůže chybět ani na letošním ročníku Elektro Kačerů. Organizátoři chvályhodně nezapomínají ani na domácí scénu, tu bude zastupovat DJka Deny z příbramského Color baru. Elektro Kačeři budou opět speciální, a to nejen dámským osazenstvem. Návštěvníci se mohou těšit na nový zvuk, světelnou a laser show, sličné go-go tanečnice, mnoho dekorací, stolní fotbálky a další překvapení. Předprodej vstupenek za pouhých sto korun probíhá v březnickém a rožmitálském infocentru, příbramské Cowárně nebo na emailu info@kaceri-festival.cz. Karel Souček

Lenka Dusilová přijede tentokrát na Dobříš sama

Dobříš - Jen s kytarou, trochou elektroniky a především svým nezaměnitelným hlasem vystoupí zpěvačka Lenka Dusilová v pátek 25. listopadu v dobříšském kulturním domě. Sólový recitál jedné z nejosobitějších protagonistek české hudební scény, na kterém zazní nejnovější i starší písně, začíná ve 20.30 hodin, vstupné v předprodeji činí 190 korun, na místě je o 20 korun dražší. Lenka Dusilová začínala na folkových festivalech, kde vystupovala se skupinou Rodinné sdružení Prcek. Později byla přijata do dětského souboru Bambini di Praga a rodina se musela přestěhovat z Karlových Varů do Prahy. V patnácti letech začala zpívat ve Sluníčku, s nímž vyhrála vyhledávací soutěž Marlboro Rock In. V roce 1995 Sluníčko opustila a po čase se objevila jako vokalistka na koncertech skupiny Lucie, podílela se i na albu Černý kočky, morký žáby. Později vznikla nová kapela s názvem Pusa, kde už byla hlavní postavou. S Landou si zazpívala úspěšnou píseň Holka Magor, ale pak už se začala věnovat svým vlastním deskám a projektům.

Zatím poslední zpěvaččina alba Live at Café v lese a V hodině smrti natočila Lenka Dusilová se skupinou Baromantika a mnohé písně z nich zazní i v pátek na Dobříši, jen zase v jiné, sólové úpravě. „Lenka se stala ikonou odvážného, novátorského popu, která však neztrácí většinové publikum, jež si za léta svého působení vybudovala. V samostatných sólových vystoupeních experimentuje s loop machine, stylovou otevřeností, hráčskou erudicí a rozšířenými nezaměnitelnými vokálními technikami," připomněla ředitelka kulturního domu Jindra Kastnerová. Karel Souček

Yellow Sisters budou mít v Příbrami premiéru

Příbram - Yellow Sisters je ženská vokální skupina a cappella (tedy bez nástrojů), která svým zpěvem prochází napříč žánry soulu, funky, r´n´b, world music, jazzu i reggae. Své umění předvedou mladé ženy s hostujícím beatboxerem Janem Melicharem na Malé scéně příbramského Divadla Antonína Dvořáka v sobotu 26. listopadu od 19 hodin. „Koncert jsme, myslím, v Příbrami nikdy neměly, což je s podivem. Občas mám dojem, že už v Čechách a na Moravě musíme za těch skoro 12 let koncertování znát všechna města a městečka. Těšíme se k vám moc. K Příbrami máme vztah prostřednictvím Svaté Hory, kde jsme byly společně na výletě a vzpomínky na to máme krásné. Je to místo, kam se jednou za čas vracíme i každá zvlášť, s partnery i dětmi," uvedla jedna ze Žlutých sester Bára Vaculíková.

Hudebnice tento kvartet poskládaly ze dvou pracovně přátelských dvojic. Bára s Léňou spolupracují již šestnáct let na různých projektech a teprve Yellow Sisters jsou a cappella. Měly i jedenáctičlenný soul-jazzový ansámbl. Toni s Hawou se vokálnímu žánru věnovaly již dříve. S kapelou Éterity začínaly dokonce ve třinácti zpěvačkách, ale zbyly jen dvě. Od loňské sezóny vystupují nově se stálým hostem, beatboxerem Janem Melicharem. „Honza má talent, preciznost a veselou náturu. I to je pro nás důležité. Trávíme spolu dost času, to potom hudba samotná nestačí. Je to náš benjamínek, jezdí teď s námi, co to jen jde. Někdy si nás pořadatelé přejí jen v ženském složení. Ani tomu se nebráníme, užíváme si obě polohy," shodly se hudebnice.

Kromě skladeb z alb Singalana, Tubab Woman a Zvěřinec uslyší návštěvníci příbramského koncertu minimálně tři novější věci. „ V posledních pěti letech se náš svět točil kolem dětí, vznikaly postranní sólovější projekty. Teď máme po dlouhé době chuť a energii zas spolu tvořit. Na novou desku nám zbývá nazkoušet asi 6 písniček, ale už existují, takže ten čas se evidentně blíží. První písnička se právě míchá ve studiu a připravujeme k ní videoklip, kterým si zpestříme leden. Do toho máme poptávku po pokračování naší dětské desky Zvěřinec. Pracujeme na tom zatím paralelně," vysvětlila Bára Vaculíková. Karel Souček

Adventní prohlídky na zámku začínají již tuto sobotu

Dobříš - Martin na bílém koni přijel letos nebývale načas a advent už opět klepe na dveře. Zámek Dobříš se z podzimní atmosféry pomalu ale jistě proměňuje do vánočního hávu. Čtyři předvánoční víkendy zde budou patřit adventním prohlídkám. Součástí bude i výstava jesliček od spolku Příbramských betlémářů. Kořeny betlemářské tradice na Příbramsku sahají daleko do devatenáctého století. Zdejší betlemářská oblast patří dokonce mezi největší v Čechách. Zásadní rozmach zažili řezbáři a tvůrci jesliček před druhou světovou válkou, i přes dlouhé období nesvobody v našem státě se ale tradice betlemářství v Příbrami a okolí zachovala a mnoho rodin zde jesličky stále staví. A právě předvánoční období je nejvhodnější čas na to ukázat je také veřejnosti.

Na zámku Dobříš budou betlémy ze sbírky příbramských umělců k vidění během celého adventu a následně až do konce ledna. Ve zdejší hostinské části – loveckém a italském salonku, rokokovém pokoji i v obou ložnicích navodí betlémy vytvořené různými technikami tu pravou vánoční atmosféru. „K vidění budou například betlémy pletené, vyřezávané, u dětí oblíbené jesličky s pohádkovými postavami, ale také třeba betlémy z chlebového těsta," říká Dagmar Veselá ze zámku Dobříš.

Součástí vánoční expozice bude také tematická výzdoba a atmosféru doplní i předměty, které s adventem nezbytně souvisejí – papírový adventní kalendář, adventní věnec, vánočka a cukroví a samozřejmě i živé stromečky. „Návštěvníci adventních prohlídek se z výkladu průvodců dozvědí zajímavosti o krajových vánočních zvycích a tradicích. Také oni sami se mohou podělit o zkušenosti ze svých rodin. Hlavní zásadou adventních prohlídek je příjemná atmosféra a připomenutí adventu jako času rozjímání," vysvětluje Veselá.

Adventní prohlídky, které jsou součástí předvánoční nabídky dobříšského zámku již několik let, si oblíbily především mateřské školy, první stupně základních škol a rodiny s dětmi. V letošním roce probíhají o víkendech 26.–27. listopadu, 3.–4. prosince, 10.–11. prosince a 17.–18. prosince. Ve všední dny od úterý do neděle v termínu 1. 12–22. 12. je možno prohlídky objednat (mail: prohlídky@zamekdobris.cz, tel.: 318 521 240). Více informací na www.zamekdobris.cz. Michaela Rozšafná

Sedlčanské muzeum zaplní řemesla a vánoční vůně

Sedlčany – Předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem chystá na pátek 25. a sobotu 26. listopadu Městské muzeum v Sedlčanech. Oba dny zaplní vystavovatelé budovu od vchodu až po střechu od 9 do 17 hodin. V sobotu 26. listopadu se „Netradiční Vánoce v muzeu" potkají s další akcí, kdy na nedalekém náměstí začne od 15 hodin Den pro dětskou knihu spojený s pokusem o překonání českého rekordu v kategorii „Nejvíce lidí na jednom místě s knihou Josefa Lady", se křtem knížky pro děti, představením betlému vyřezaným handicapovaným umělcem Pavlem Hejhalem. Městská knihovna v Sedlčanech jí pořádá se svými partnery Příbramským deníkem a klubem Velká Kobra. „Hovořil jsem na toto téma s ředitelkou knihovny Blankou Tauberovou a považujeme to za výhodu pro návštěvníky. Když lidé vyrazí do centra města, tak si užijí víc zábavy najednou a obě akce se perfektně doplňují," připojil k tomu komentář ředitel sedlčanského muzea David Hroch.

Advent chtějí Sedlčany zahájit dvěma rekordy

Sedlčany – Sedlčany se pokusí tuto sobotu překonat český rekord z roku 2007 v kategorii Nejvíce lidí na jednom místě s knihou Josefa Lady. Nebude to snadné, protože v té době přišlo na sedlčanské náměstí 620 lidí. K tomu, aby prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek přiznal městu certifikát, musí letos projít v 16 hodin sčítací branou s Ladovou knížkou nejméně 621 lidí! Podpořit tuto aktivitu by mělo také dvanáct Francouzů ze spřáteleného města Taverny, kteří v té době budou na několikadenní návštěvě regionu.

Nepůjde o jediný rekord, který by zde mohl být Markem potvrzen. O půl hodiny dříve představí těžce handicapovaný Pavel Hejhal z nedalekého Milevska betlém, který navrhl, vymaloval a vyřezal ústy. Betlém obsahuje několik desítek figurek lidí a zvířat a jde bezpochyby o český unikát. Betlém pokřtí spolu s autorem ředitel Sedlčanských strojíren Ladislav Filip a Ladův vnuk Josef Lada. Akce je pořádána při příležitosti Dne pro dětskou knihu a návštěvníci zažijí programově bohaté odpoledne. Uvidí vystoupení mistrů světa v aerobiku, zazpívají si se skupinou Repete koledy, účastní se křtu kníhy pro děti Andrey Poppové Domeček pro skřítky a po rozsvícení vánočního stromu místostarostou Sedlčan Miroslavem Hölzelem projde náměstím průvod plný adventních postav. Pořadateli akce je Městská knihovna Sedlčany, Příbramský deník a Klub Velká Kobra. Blanka Tauberová, ředitelka knihovny, uvedla, že z regálů Ladovy knížky rychle mizí. „Máme ale ještě několik desítek levných Ladových knih, které si zájemci mohou u nás koupit," upozornila. Marie Břeňová