Hned druhou zastávkou bude dobříšský kulturní dům, kde se šestice Pavel Fajt, Miloš Vacík, Pavel Koudelka, Tomáš Reindl, Ondřej Anděra a Petr Gablas představí v pátek 13. října od 20.30 hodin. Kromě bicích, bubnů, perkusí, hlasů a zvuků se letos do sestavy dostal i neobvyklý hudební bicí nástroj, cimbál.


V České republice existuje řada festivalů různého žánrového zaměření. Slet bubeníků se v celoevropském kontextu natolik vymyká konvenčním festivalům, že nemá obdoby. To ostatně potvrzují jak návštěvníci tohoto festivalu, který se na Dobříš vrací podruhé, tak odborná veřejnost a především samotní zúčastnění hudebníci. 

Ilustrační foto
Úrodu před divočáky místy uchránily hlídky


Každý rok jiná sestava i nové kompozice, to je hlavní myšlenka Sletu bubeníků. Jen jeden umělec se opakuje každoročně, a to Pavel Fajt, který patří k zakladatelům přehlídky, a který je uměleckým vedoucím a garantem projektu. Fajt je známý svým přesahem a hudebním nadhledem, není ukotven v žádném hudebním žánru. Ke spolupráci zve své bubenické kolegy z tuzemska, výběr je vždy takový, že zahrnuje vícero hudebních žánrů a uměleckých směrů, a tak na podiu umožňuje setkání, která by se jinak neodbyla. Vedle sebe stojí a spolupracují reprezentanti zcela odlišných žánrů, jako například alternativa, rock, ethno, world music, ambientní hudba, klasika. 

Příbramský místostarosta Václav Švenda(TOP 09).
S konečnou podobou nového aquaparku se lidé seznámí v listopadu


Produkčně je Slet bubeníků zajištěn tak, že všichni zúčastnění absolvují tvůrčí pobyt, který trvá deset dní. Během tohoto období vzniká hudební materiál k novému ročníku. Skladby z minula se nikdy neopakují, každý rok vzniká nové dílo, nová hudebně rytmická kompozice. Po deseti dnech workshopu, zkoušení a umělecké přípravy je kompozice předvedena veřejnosti. 

Unikátní Slet bubeníků míří opět do dobříšského kulturního domu.Zdroj: archiv organizátorů

Karel Souček