Hudební skladatel Dvořák svou tvorbou obohatil nejen světové dědictví klasické hudby. Nikoli jeho vlastním přičiněním se motivy jeho skladeb rozšířily i v dalších žánrech. Je poměrně známé, že z jeho Symfonie č. 9 e moll, op. 95, zvané Z Nového světa, vybral jeho americký žák William Arms Fisher pasáž, z níž vznikla dodnes hraná píseň Goin' Home (naši diváci ji mohou znát třeba ze scén pohřbů v amerických filmech). Zdaleka to ale není jediné nové využití dvořákovského motivu.

Antonín Dvořák
Věhlasný skladatel Antonín Dvořák byl tak chudý, že se na něj skládali přátelé

Jak tento skladatel ovlivnil i populární hudbu, ukáže výstava Antonín Dvořák Superstar, kterou na příští rok chystá skladatelův památník ve Vysoké u Příbramě. Krajské kulturní instituce své projekty teprve představí – na ty nejvýznamnější však už upozornilo rozhodování středočeských radních o finančních podporách jednotlivých projektů. Superstar Dvořák mezi nimi patří k nepřehlédnutelným. To potvrzuje i krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci/TOP 09): „Představí projevy respektu a uznání velkému skladateli od obdivovatelů z celého světa – a dále poodhalí stopu tohoto skladatele nejen v populární hudbě. Věřím, že všichni návštěvníci budou překvapeni, kde všude je možné nalézt stopy vlivu tohoto hudebního velikána.“

Výstava i filmové dokumenty

Z dalších záměrů chystaných pro příští rok Švenda vyzdvihl plány Muzea T.G.M. Rakovník. To ve své pobočce v Lánech připomínající i odkaz Alice Masarykové nabídne suvenýr v podobě kopie sbírkového předmětu: kožených rukavic se všívanými textilními etiketami. Mimochodem – v Lánech jsou už nyní k mání čepice „masaryčky“: v černé s a světle béžové barvě a v různých velikostech.

K hitům příští turistické sezony mají patřit také připomenutí 60. výročí Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše nebo výstava návrhů revitalizace bývalého kapucínského kláštera – sídla regionálního muzea Mělník, které připravují studenti ČVUT v Praze. Středočeské muzeum v Jílovém u Prahy zase dostane krajský příspěvek na podporu dokumentu o malířce Zdence Braunerové, který chystá Česká televize. Právě v koprodukci s ní je také připravován dokumentární film, který představí 60 let nepřetržité činnosti Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše – a krajská podpora umožní i realizaci edukačních programů k 60. výročí jeho založení.

„Nabídka programů v našich muzeích a galeriích bude v roce 2023 opravdu pestrá. Zmíněné akce jsou jen zlomkem z celkového počtu expozic a programů pro malé i velké návštěvníky,“ zve už s předstihem radní Švenda. „Každý si najde to své. Přijďte se o tom přesvědčit i v příštím roce,“ zdůraznil.