Unikátní numismatický soubor si sice návštěvníci mohou přijít prohlédnout až do 14. června – vyplatí se ale neotálet. Do úterý 11. února bude k vidění také koruna, která však rozhodně není mincí. Replika svatováclavské koruny, již pro svou korunovaci českým králem v roce 1347 nechal podle vlastního návrhu vyrobit Karel IV. (a bylo tehdy použito i zlato z jílovského zlatonosného pásma).

Pak se tato kopie, standardně uložená v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře, avšak často využívaná k propagačním a prezentačním akcím, přesune do expozice Středočeské centrály cestovního ruchu na veletrhu Holiday World.

Cyklostezka. Ilustrační foto
Cyklisté se v kraji dočkají nových tras i značení

Nejenom numismatické nadšence jistě zaujme i téměř kompletní přehlídka mincí, které lucemburští panovníci nechávali razit. Včetně věrných kopií unikátů, jež se dochovaly v jednom či dvou exemplářích.

Návštěvníci se mohou těšit také na rekonstrukci procesů, kterými drahé kovy musely projít od havířových rukou až po pregéřovu raznici. Nechybí však ani pohledy do šlechtického prostředí, které se peněz netýkají. Pokochat se lze pohledem na luxusní keramiku či na pozdně středověké stolní nádobí určené pro ty nejvznešenější strávníky (a zvláště pijáky).

Ilustrační snímek.
Opozici se nezdají miliardy z úvěru, které mají utrácet krajští silničáři
Ilustrační foto
Pacientů ubylo, avšak chřipková epidemie trvá dál
David Rath a Martin Houdek u Krajského soudu v Praze.
Vedení záchranky beze změn, kraj počká na rozsudek z Rathovy kauzy