Za nimi archivářka a badatelka Iveta Voříšková zve každého příchozího ke složení papírové krabičky na archiválie a navádí do badatelny k prohlídce dokumentů. Pověstný archivní klid narušuje jen šustění stránek a povídání personálu. Je půl jedenácté a všichni, kteří se dostavili, poslouchají v přednáškové místnosti zajímavé povídání z úst ředitelky archivu Věry Smolové o neřestech lidí z Vrchu Březového, dnešních Březových Hor.

Vyhledávání informací a skládání dokumentů, ať je to na jakékoli téma, dává archivářkám pořádně zabrat, ale převládá u nich nadšení. A zvláštní zájem lidí si Věra Smolová získala přednáškami o historii určitých příbramských lokalit. „Abych se přiznala, z válečných dokumentů mám ještě teď husí kůži. Proto jsem chtěla toto téma poněkud odlehčit povídáním o hříšných lidech. A jsem ráda, že se mi to povedlo," oddychla si Věra Smolová po skončení přednášky, když viděla spokojené pohledy posluchačů především z řad starší generace, pro něž je historie Příbrami koníčkem.

Mezi posluchači jsme mohli poznat například učitele a milovníka historie Josefa Fryše z Příbrami a lidi spjaté převážně se školstvím. 

Co je potřeba vědět při prvním impulsu k hledání vlastních kořenů? Kam až můžeme při hledání předků dojít? Bývá kýžené zjištění vždy radostné? Na tyto a další dotazy odpoví v sobotním vydání Příbramského deníku a na webu archivářka Iveta Voříšková. Připravujeme rozhovor.