Kolekci snímků, které pořídil při svých toulkách po horách i v mírně se vlnící krajině, vybírá vždy po pěti letech při příležitosti svých narozenin. Jak nám jeho manželka Milena potvrdila, podařilo se mu to i tentokrát. Vernisáže se v sobotu 7. října osobně nemohl zúčastnit, zabránil mu v tom vážný zdravotní stav.

„Všechny fotografie vybral ještě Zdeněk. Určil si, které by měly být v místnosti a které ve vitrínách u schodiště. Výstava je plně v jeho režii. Dokonce rozeslal našim příbuzným a kamarádům fotografům pozvánky. Napsal o sobě i pár slov. Splnil všechny úkoly,“ uvedla Milena Šimková. Připustila, že rodina zvažovala, zda bude vhodné za těchto okolností zahájit výstavu vernisáží. „Nakonec jsme se rozhodli i pro slavnostní zahájení, protože si myslíme, že by si to tak přál,“ dodala. 


Na vernisáž převládali kromě příbuzných autora fotografové. Z Příbrami přijel například člen fotoklubu Uran František Benda. Se Zdeňkem Šimkem se dobře zná díky především díky společným pořádáním soutěží a následných výstav členů Uranu a sedlčanských FotoFlegmatiků. 

Sedlčanský sportovec se počtvrté v řadě stal mistrem České republiky.
Hanus je počtvrté mistrem republiky


„Zdeněk je osoba, která je nabitá zkušenostmi a dokázal nám k našim výtvorům otevřeně říci svůj názor,“ podotkl Milan Dragoun, kolega z FotoFlegmatiků. 


Vernisáž zahájila ředitelka knihovny Blanka Tauberová: „Právě před deseti lety jsem zahajovala výstavu Zdeňkových fotografií. V té době jsem jeho ani manželku Milenu ještě příliš neznala, protože se nedlouho předtím přistěhovali do Sedlčan. Jak někteří obyvatelé města zůstávají i po padesáti letech stále obrazně řečeno náplavou, tak Milena se Zdeňkem do sedlčanského života velmi zapadli. Účastníci mi také potvrdí, že kde je nějaká práce, tam potkáte Milenu Šimkovou. Je naší dobrovolnicí v knihovně, ale potkáte ji i jinde, kde je potřeba přiložit ruku k dílu. I Zdeněk, který je vlastně aktérem, že se scházíme nad jeho fotkami, tak se také stal takovým dobrovolníkem. Kdykoliv jsem mu zavolala, tak s něčím v knihovně pomohl.“

Unikátní Slet bubeníků míří opět do dobříšského kulturního domu.
Unikátní Slet bubeníků míří opět do dobříšského kulturního domu


Manželka autora vyprávěla o jeho fotografických začátcích na základní škole: „Kam se poděl jeho první fotoaparát, toho se Zdeněk nikdy nedopátral, utopil se zřejmě někde ve Slapské přehradě, když se pod vodou ztratil i jeho první domov.“ Přiblížila, jak došlo k jejich seznámení a zmínila dobu, kdy si na fotografování ani nevzpomněl. Asi dva roky po sňatku, kdy v koupelně vyvolávala černobílé snímky jeho manželka, přišel jí pomáhat. „Od té doby byl ztracen a nadšen pro fotografování,“ řekla k prvním společným krůčkům.

„Díky fotoklubům a knihovně udělal větší kroky. Jeho zájem o fotografii trvá dodnes,“ sdělila ve svém prvním vstupu na vernisáži Milena Šimková. 


Výstavu je možné navštívit v provozní době knihovny do 1. listopadu. 

Marie Břeňová