„Václav Postránecký v úterý 7. května ve 22:40 v kruhu nejbližší rodiny podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí,“ informoval Staněk. 

Zoe Saldana v Avataru
Fanoušci si na nový Avatar počkají. Těšit se mohou i na další Hvězdné války

"Václav Postránecký byl po celou svou kariéru mimořádný herec se silným komediálním i dramatickým talentem. Byl také aktivním občanem, který se nebál prosazovat své postoje a vykonal mnoho dobrého pro divadelní a hereckou obec. Byl oblíbený a mnozí z nás si vážili jeho přátelství," uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian. Vyjádřil upřímnou soustrast rodině i českému divadlu.

Prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepku zpráva o Postráneckého úmrtí podle jeho slov silně zasáhla. "Odešel jeden z největších komediálních herců, jeho smysl pro zkratku a humor byl naprosto jedinečný, vycházel z něj, nebyla to laciná stylizace," řekl. "Dokázal kolem sebe šířit dobrou energii a vystihnout to veselé na životě kolem nás," doplnil. Ocenil také Postráneckého vypravěčství. "Patřil mezi absolutní špičku lidí, kteří uměli vyprávět," podotkl. Postránecký byl jedním z Kepkových předchůdců v čele asociace.

Langův film Ministerstvo strachu
Noir se vrátí na Křivoklát. Dojde i na poctu ikonám klasického Hollywoodu

"Mě se to lidsky velmi dotklo, jsem z toho nešťastná," řekla Eliška Balzerová, se kterou Postránecký natáčel divácky nejoblíbenější komedii 20. století S tebou mě baví svět. Podle kolegy z Národního divadla Miroslava Donutila byl Postránecký ve své práci perfekcionista, precizní, ctižádostivý a skvělý herec. "Vždycky byl perfektně připravený, vždycky byl na place anebo na jevišti výborný," řekl. "Po málokterém herci zůstane tak velké penzum skvěle odvedené práce jako po Vaškovi," podotkl.

Podle režiséra a uměleckého šéfa Městských divadel pražských Michala Dočekala, který působil jako umělecký ředitel činohry Národního divadla, byl Postránecký silná osobnost. "Postupem času mi k sobě otevřel cestu a já poznal, že je nejen velký herec, ale i přemýšlivý a múzicky člověk, zcela oddaný své profesi. A tu ovládal skvěle," uvedl Dočekal.

Oblíbený herec i dabér

Postránecký se narodil 8. září 1943 v Praze a již od dětství se ochotnicky věnoval herectví. V divadle působil od počátku 60. let minulého století. Mezi lety 1962 a 1969 působil v brněnském Státním divadle, poté až do roku 1978 v činoherním souboru Městských divadel pražských. V roce 1979 se stal členem činohry Národního divadla v Praze. 

Filmoví diváci ho znají především jako Michala z „komedie století“ S tebou mě baví svět. Zahrál si také ve filmech jako Černí Baroni, Jak se krotí krokodýli, Bobule nebo Když draka bolí hlava a seriálech Létající Čestmír, Cirkus Humberto nebo Četnické humoresky.

Spider-man - Ilustrační foto
Spider-Man znovu mezi námi

Věnoval se také dabingu, za který v roce 2005 získal Cenu Františka Filipovského. Na televizních obrazovkách se objevoval i jako moderátor pořadu Receptář, jeho natáčení však musel kvůli zdravotním potížím přerušit. 

V letech 2005 až 2011 byl prezidentem Herecké asociace, která udílí Ceny Thálie.

Rozloučení na jevišti

Poslední rozloučení s Václavem Postráneckým se uskuteční v historické budově Národního divadla. Na jevišti scény, v jejíž činohře Postránecký dlouhá léta působil, se s ním lidé mohou rozloučit ve středu 15. května. ČTK to dnes oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Česká televize dnes do večerního programu zařadila na památku zesnulého herce několik pořadů.

Stanice ČT1 nabídne před 22:30 vzpomínkový pořad Úsměvy Václava Postráneckého a po něm kriminální inscenaci Zlý dům, v níž herec ztvárnil vyšetřovatele. Komedii s historickým námětem Generálka Jeho Veličenstva, v níž se Postránecký potkal s Jiřinou Bohdalovou, odvysílá od 20:00 stanice ČT2. V jejím programu následuje televizní zpracování Nerudových povídek Arabesky, v němž se vedle Postráneckého objevil třeba Viktor Preiss. Vlastní hercovy vzpomínky pod názvem Stáří už mám za sebou… nabídne od 20:20 stanice ČT art.

Internet vtipkuje na téma kelímku Starbucks ve Hře o trůny
Kelímek Starbucks ve Hře o trůny? Šlo prý o chybu. Internet už zahltily vtípky