Předchozí
1 z 6
Další

Tomáš Bílek přivedl Noc divadel do Příbrami

Tomáš Bílek se narodil v Bratislavě, ale většinu života prožil v Příbrami, odkud se letos přesunul do Rožmitálu pod Třemšínem. Je učitelem fyziky, informatiky a dramatické výchovy. Na Gymnáziu pod Svatou Horou do konce školního roku 2018-2019 také vedl dramatický soubor a Malé svatohorské divadélko. K divadlu se dostal během studií na vysoké škole. Soustavně se v dramatickém umění vzdělává. Také zpívá a hraje na flétnu ve středověké skupině Gutta z Plzně. Za největší úspěch považuje hraní s polskými undergroundovými divadelníky z Teatru Ósmego dnia, či hlavní roli v úspěšném muzikálu Plzeňského dětského sboru Starci na chmelu.

Tomáš Bílek.Zdroj: Petr Florián

Na Gymnáziu pod Svatou Horou vedl dramatický soubor, který každoročně uvedl jedno velké divadelní představení, několik z nich vzniklo ve spolupráci s hercem Divadla A. Dvořáka Příbram Robertem Tylečkem. Pod hlavičkou školy také organizoval Den divadla, v jehož rámci se studenti vždy představili se svými divadelními představeními nejrůznějších žánrů na jevišti velké scény příbramského divadla.

Tomáš BílekZdroj: archiv Tomáš Bílka

Před šesti lety přivedl do Příbrami akci Noc divadel, když v rámci prvního ročníku v roce 2013 pozval nejen ochotnické soubory z Příbrami a okolí na jeviště Malého svatohorského divadélka. Pořádání této akce pak pokračoval každoročně s železnou pravidelností.

Tomáš BílekZdroj: Deník / Radek Ctibor

Je také členem kapely PCHS (Příbramské chlapecké kapely), která hraje na nejrůznějších kulturních a společenských akcích známé či méně známé české i světové písně, ale v poslední době publikum zaujala zajímavou aranží písní Karla Kryla na několik vzpomínkových akcích na tohoto zpěváka, kde se nebojí použít například i vuvuzely.

Tomáš BílekZdroj: Deník / Radek Ctibor

Zahrál si také epizodní roli v amatérském filmu Prach a broky spolku Rosenthal z Rožmitálu, od té doby a po svém přestěhovaní za přítelkyní do Rožmitálu se pravidelně spolupodílí na každoroční místní kulturní akci Slavnosti královny Johanky.

Tomáš BílekZdroj: Deník / Radek Ctibor

V září 2019 po odchodu z Gymnázia pod Svatou Horou v Příbrami nastoupil jako učitel na základní škole v nedalekém Milíně. Po prázdninách pokračuje také v projektu Knihkupecké čítání, kdy pravidelně v prostorách Knihkupectví Pistorius & Olšanská v Pražské ulici v Příbrami čte ze zajímavých knižních novinek jak dospělým, tak jednou za čas i dětem, pro které vybírá to nejzajímavější, co právě v dětské literatuře vyšlo. V současné době připravuje letošní Noc divadel v Příbrami.

Tomáš BílekZdroj: Deník / Radek Ctibor