Některé obce na Sedlčansku už nyní vyhlásily zákaz napouštění bazénů, mytí aut a zalévání z obecních vodovodů právě pro nedostatek vody. Například v Petrovicích už v těchto dnech cisternou zaváželi kvůli suchu vodou vodojem v osadě Mezihoří.

Vedení Petrovic u Sedlčan se suchem společně s okolními obcemi zabývá už několik let. Řešením by mohlo být napojení se na přivaděč z Římova. Podobně situaci s nedostatkem vody řešily nedaleké Sedlčany přivaděčem z nádrže Švihov-Želivka.

Ilustrační foto.
Některé obce na Sedlčansku už nyní čelí suchu a šetří vodou

Na druhou stranu ale například v Příbrami už několik let budují areál přírodního koupaliště Nový rybník, nebo mluví o rozsáhlé rekonstrukci krytého bazénu. Ten ji sice potřebuje, ale otázkou je v jakém rozsahu. Kromě nízkého počtu návštěvníků, jak zní z řad kritiků současné rozsáhlé varianty oprav za zhruba 400 milionů, by tak mohl čelit i nedostatku vody, přestože je napouštěný z vrtu.

Nedostatek vody je vidět právě v posledních letech na Novém rybníku, kdy se v druhé polovině prázdnin začne zhoršovat kvalita vody. Mimo jiné právě i kvůli malému přítoku. Vody prý má Příbram zatím dostatek. Bere ji především z Brd. Ovšem už nyní z řad odborníků zaznívá, že i tam vody výrazně ubývá. Podle nich je nejvyšší čas situaci řešit.

Města a obce v regionu by si proto tímto problémem měly zabývat co nejdříve a nejen vodou šetřit, ale hledat i další možnosti, jak vodu v krajině na Příbramsku udržet.

Po 'koronavirové karanténě' znovuotevřené obchody v Pražské ulici v Příbrami v pondělí 27. dubna 2020.
KOMENTÁŘ: Podpořme 'svého' živnostníka, supermarkety přežijí i bez nás