Danajský dar

Zrušením vojenského újezdu Brdy připadlo toto území téměř po sto letech zpět obcím. Tím se zvětšila katastrální území středočeským obcím Obecnice, Věšín, Vranovice, Nepomuk, Láz, Drahlín, Sádek, Bratkovice, Jince, Ohrazenice, Křešín, Felbabka, Podluhy, Chaloupky, Malá Víska, Zaječov a dalším obcím v Plzeňském kraji. Dalo by se říci, že na tom jistě vydělali. Vždyť jen na dani z nemovitostí si zvětšením území polepší. Chyba lávky. Se zvětšením území přibyly jen starosti. Na dani z pozemků nedostanou nic, protože pozemky jsou ve vlastnictví Vojenských lesů, tedy státní a stát daně neplatí. Co ale obce ve „svém" novém území podle zákona musí, tak to je zajistit požární ochranu, vytvořit územní plán a pasport místních komunikací, chytat toulavé psy, uklízet. Běžné starosti, které má přeci každý.

Zamčené závory, klíče nejsou Petr Štěpánek, starosta Petrovic.

Jenže. Na silnicích v bývalém vojenském újezdu jsou zamčené závory, od kterých hasiči nemají klíče. Nemohou si o ně v případě nouze ani nikam zavolat, protože je v Brdech málokde GSM signál. Hasiči dokonce nemají ani potřebnou techniku na hašení lesních požárů a vyhledávání ztracených osob ve členitém a nepřehledném terénu. Potřebují cisternové automobily a dopravní automobily s pohonem všech kol. Kde na to vzít. Obecní rozpočty to nemohou zdaleka pokrýt. Značným problémem „obdarovaných" obcí je tvorba územních plánů, podle kterých se má celé území koncepčně rozvíjet. Čeká se totiž, jaká omezení do tohoto strategického dokumentu nastaví Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). O zrušení vojenského újezdu Brdy se mluví již mnoho let. Přesto AOPK zmíněný dokument připravuje a „možná" bude k dispozici v roce 2017. Trestuhodná nedbalost. Všechny dotčené obce přece nemohou čekat a zastavit regionální rozvoj. Úsměvná je i povinnost obce vytvořit pasport místních komunikací, který mimo jiné zahrnuje i návrh dopravního značení. Na tyto silnice je ale ze všech směrů zákaz vjezdu a nejsou v majetku obcí. A ještě k tomu uklízení. Každá obec se snaží udržovat své území čisté, vzhledné, příjemné. Správa CHKO Brdy si ale nepřeje, aby byly na území Brd instalovány odpadkové koše, odkud by se soustředěný odpad efektivněji uklízel. Obce „obdarované" novým územím nemají ani dostatečnou techniku a personální kapacitu na provádění úklidu tak rozsáhlého území. Sečteno a podtrženo. Co vlastně ty obce získaly.

Slova nic nevyřeší

Z výše uvedeného je zřejmé, že se obce neobejdou bez systémové podpory státu. O zmíněných problémech přijela v pondělí 7. března se starosty do Obecnice diskutovat paní poslankyně Věra Kovářová (STAN). Slovy se ale nic nevyřeší. Je třeba skutečně pomoci. Ještě před společným setkáním se starosty již v této věci interpelovala ministry vnitra a obrany. Na odpověď ministra Chovance se ještě čeká, odpověď ministra Stropnického, ve které se k oprávněným požadavkům obcí staví velmi vyhýbavě, je již k dispozici. Kovářová teď připravuje na Stropnického reakci odpověď a také má v plánu obrátit se s výzvou k intervenci v zájmu dotčených obcí na předsedu vlády Bohuslava Sobotku.

Jako turista vítám otevření Brd coby novou atrakci na Příbramsku. Když jsem ale slyšel, jaké trápení s tím kolegové starostové mají, tak jim opravdu není co závidět. A to ta pravá turistická sezona ještě nezačala. Držím dotčeným obcím palce, aby jim bylo včas a dostatečně pomoženo a věřím, že při dobré vůli všech zúčastněných nakonec mohou obce využít kupní sílu spojenou s cestovním ruchem. To vše ale s novými investicemi a na vrub soukromí trvale žijících obyvatel.

Petr Štěpánek (STAN), starosta obce Petrovice a cyklonávštěvník Brd