Nechme stranou spory, nechme stranou smysl projektu nebo jeho finanční náročnost, to se v tomto státě nedozvíme. Každý, kdo se o téma zajímá, ví, že se v Brdech navenek nic nezmění. Armáda bude dál cvičit, vojenská zařízení zůstanou vesměs zachována, dopadové plochy zůstanou uzavřeny, pyrotechnický průzkum je pouze bezvýznamný sběr v okolí dopadových ploch. Dá se říci, že se odpovědní činovníci řídili heslem vlk se nažral a koza zůstala celá a máme v zemi o jeden vojenský újezd měně. Zdánlivě se tedy jedná o malichernost, Vojenský újezd Brdy se pouze nebude jmenovat Vojenský újezd Brdy. Ale ouha, to zdánlivě nedůležité názvosloví je past. Past na budoucnost Brd. Statut vojenského újezdu totiž znamená stavební uzávěru úplně pro vše. Statut vojenského újezdu je víc než I. zóna národního parku. Statut vojenského újezdu znamená stop pro rekreanty, developery, spekulanty, statut vojenského újezdu znamená zákaz prodeje čehokoliv na tomto území.

Za několik let tady nebudou možná ani odpůrci, ani zastánci zachování vojenského újezdu, zcela určitě tady nebudou ani lidé odpovědní za zrušení újezdu. Určitě tady ale budou nové zákony, noví lidé a nové nápady. Co tady ale zřejmě nebude, to bude ta nepřekonatelná ochrana tohoto démonického pohoří. 

S tím ODOS jsem se trochu unáhlil, za což se čtenářům omlouvám - vojenský újezd je ODOS (celý) – a i když se v Brdech újezd zruší, tak všechny pozemky, které zůstanou „v majetku" (výkon vlastnického práva státu) ministerstva obrany nebo VLS, jsou hned automaticky dále ODOS, nemusí se to nijak vyhlašovat, je to ze zákona.