Někdy v roce 2012 zahrnula příbramská radnice do svých plánů rekonstrukci ulice 28. října, jednu z posledních ulic březohorského sídliště původního rázu, zohyzděnou pouze bývalým školským úřadem poblíž základní školy a sem tam zateplenými obytnými domy stavebním polystyrenem, moderním to fenoménem dnešní doby. Ulice je dlouhá a téměř po celé délce lemovaná lipovou alejí, která je od jara do podzimu ozdobou ulice a vytváří pro zdejší občany nádherné klima.

Zvítězilo zachování rázu ulice

Příbramská radnice měla na rekonstrukci ulice pokrokový názor, vědoma si unikátnosti ulice a proto udělala sympatické gesto a nechala zpracovat asi tři vizuální projekty. Projekty vyvěsila na veřejných místech a vyzvala občany této ulice, aby si sami vybrali, jakou variantu si vyberou. Zvítězila, poměrně logicky, varianta zachování rázu této ulice, s min. kácením vzrostlých lip, případně jejich úprav.

Varianta byla vybrána, oznámena a již se pouze netrpělivě čekalo na termín zahájení stavby, protože ulice a přilehlé chodníky a zelené pásy jsou skutečně v zoufalém stavu. Výsledek ovšem překonal všechna očekávání. Z rozhovoru s panem starostou jsme se dozvěděli, že zhruba 45 procent lip v této ulici bude vykáceno. Pan starosta je spokojen, ulice bude slunečná a světlejší, lampy budou svítit ještě lépe (to by mě opravdu nenapadlo) a pan starosta jenom dokazuje, že je velmi bystrý a svůj vysokoškolský titul nezískal nadarmo.

Kam se poděl výsledek referenda?

Ale kam se podělo veřejné referendum o budoucnosti ulice? Kam se poděla vůle občanů, z moci to radniční a jsou velmi stručně uvedené důvody těmi pravými a nejedná se pouze o zamaskování vlastní neschopnosti? O tom prvním důvodu není potřeba příliš diskutovat. Pokud by pan starosta nebo vedení radnice občany informovalo o změně rekonstrukce ulice a o důvodech změny s omluvou, že se výsledek referenda ruší, tak by to nakonec bylo v pořádku. Zmýlit se může každý z nás. Bohužel lidí, kteří dovedou přiznat chybu a zvládat základní principy slušného chování je pomálu a zdá se, že pan starosta do této sorty rozhodně nepatří. Ostatně ani já do ní nepatřím, ale pořád si myslím, že pokud změním nějaké důležité rozhodnutí, které se někoho týká, tak mu to včas oznámím a odůvodním. Zvláště když jsem u těch samých lidí škemral o přízeň ve volbách. Ovšem ne nadarmo se říká, že před by dal krávu i s řetězem, po ani ten řetěz. Ale vraťme se k tématu.

Zejména občané této ulice se už asi nedočkají omluvy a vysvětlení, proč žili v dobré víře, že se vedení radnice dá věřit. Prostě si utřou nudli a budou čekat, jaké další překvapení jim radnice s panem starostou v čele připraví. Zatím se můžou chodit dívat na červené tečky na kmenu lip a pomalu se s nimi loučit. A až jednou radnice zase vypíše referendum, tak určitě široko daleko v kraji budou vidle nedostatkovým zbožím.

Projekt: drahá omalovánka

Ten druhý důvod je také velmi jednoduchý. Vítězný předložený projekt byl pravděpodobně naprostý šlendrián, nepřipravený a nerealizovatelný projekt, omalovánka pro děti za velké peníze. Projekt pravděpodobně vůbec nepočítal s přeložkami či opravami inženýrských sítí, protože samozřejmě nemá cenu nákladně opravovat komunikaci a následně ji rozkopat kvůli realizaci oprav či přeložek. Při upřesňování projektu tento problém přirozeně vyvstal a asi i díky jiným technickým problémům, např. přípojkám do domů nebo jiným technickým požadavkům se ukázalo, že není možné stromy zachovat a je nutné je vykácet. Samozřejmě je tady také možnost, že vykácené lípy nahradí nová parkovací místa, která byla také předmětem jedné varianty referenda.

Další hřebíkem do rakve byla realizace nového veřejného osvětlení, to je kapitola sama pro sebe. Sloupy veřejného osvětlení byly osazeny v drtivé míře mimo původní sloupy, které byly demontovány až dodatečně a které „vyrostly" spolu s lipovou alejí, aby si vzájemně nepřekážely. Zdá se, že stará garda architektů, která navrhovala koncept celého Březohorského sídliště něco uměla a při své práci používala něco, čemu se říká mozek. Nové sloupy byly jak jinak diletantsky osazeny mezi stromy, na místa, kam nepatří, kde se s nimi nepočítalo a pak je samozřejmé, že jejich účinnost je omezená.

Prostě celá ulice bude pravděpodobně nakonec vypadat úplně jinak než si občané této ulice vybrali. Vzhledem k tomu, že v označení pokácených stromů není žádný systém a padne v podstatě celá jedna strana ulice, to bude pro zdejší obyvatele zásadní změna. Je opravdu škoda, že se občané nechali 2 roky balamutit a žít v dobré víře, že si vybrali dobře. Je dost zarážející, že vedení radnice po humbukovém referendu v sobě nenašlo natolik slušnosti a nevysvětlilo občanům, že nic z toho, co se projednalo a schválilo nebude, protože stěžejním tématem celé rekonstrukce bylo právě zachování lipové aleje. Je skutečně trapné, že o zrušení výsledku referenda se občané dozvěděli z rozhovoru s panem starostou, který o celé problematice evidentně nemá ani zdání.

Takže vážení občané ulice 28. října a samozřejmě občané Příbrami, kterým záleží na vzhledu města, jestli jste měli dobrý pocit z referenda před 2 lety, tak to byl jenom pocit. A jestli jste přesvědčeni, že si z vás vedení radnice udělalo dobrý den, tak je to skutečně pravda. Karel Urban