Krátce před sedmou hodinou došlo k hromadné nehodě při jízdě od Voznice na Mníšek pod Brdy, tedy ve směru na Prahu. Na dálničním kilometru 23,3 se srazilo šest osobních aut a jedno nákladní. Událost se neobešla ani bez zásahu zdravotnických záchranářů. Ti do příbramské nemocnice odvezli tři lidi s lehkými zraněními.

Jen o kousek dál, ale v opačném směru – na kilometru 22,5 v pásu na Dobříš – boural o čtvrt hodiny později autobus. Zde se naštěstí nikomu nic nestalo; sklo vlastně jen o ťuknutí s rozlámaným nárazníkem. A bez zranění se vzápětí obešly i další nehody ve stejném směru, tedy při jízdě od Prahy na Dobříš a Příbram: tři osobní auta bourala mezi dálničními kilometry 21,7 a 24,0.

Budování stacionární meteostanice na dálnici D4.
Další části dálnice D4 na Příbramsku budou pohodlnější a bezpečnější

Následně policisté dálnici D4 u Voznice obousměrně uzavřeli – s odklonem dopravy na objízdné trasy na exitech 21 Kytín a 27 Dobříš. Objíždění přes Novou Ves pod Pleší se kvůli vyšetřování nehod protáhlo na celé dopoledne. Ve směru do Prahy jezdilo oběma směry půl hodiny před polednem, avšak směr na Příbram zůstával nadále uzavřený; s citelnou kolonou před sjezdem na Voznici.

Ta se po obnovení průjezdu rychle rozjela – byť ještě dvě hodiny po poledni zde zůstával volný pouze jeden jízdní pruh. Mimo uzavřený úsek ještě navíc přibyla havárie u Dobříše, kde čtvrt hodiny před devátou osobní auto mířící k Příbrami najelo do svodidel na 29. kilometru. Také zde se nikomu nic nestalo.

Ilustrační foto.
Cestu napříč krajem zablokovala tragédie na okruhu u Prahy

Ani jízda po dalších dálnicích nebyla po ránu jednoduchá. Třeba na D5 na Berounsku ji zhruba od úrovně Zdic směrem k Rokycansku komplikovalo drobné namrzající sněžení. Bouralo se i na dalších komunikacích; dokonce na střeše skončilo před půl sedmou osobní auto u obce Panoší Újezd na Rakovnicku. Přímo u Rakovníka pak po půl deváté najelo osobní auto do svodidel na mostě. I tato nehoda na frekventované silnici II/227 se obešla bez zranění.