Už v pondělí se stala na náledí nehoda s lehkým zraněním v obci Chotilsko. Třiačtyřicetiletý motorista jedoucí v roomstru dostal v zatáčce na náledí smyk, přejel do protisměru, kde narazil do protijedoucí felicie.

„Namrzlá vozovka sehrála roli u havárie i v odpoledních hodinách v Drahlíně, kde narazila 38letá řidička s golfem do dřevěného oplocení a následně do autobusu stojícího na zastávce. Škoda se vyšplhala na 101 tisíc korun," popsala policejní mluvčí Monika Schindlová.

Další pondělní nehoda se stala spíše pod vlivem alkoholu. Jízdu na kole nezvládl šestašedesátiletý muž. V Březnici najel na kraj silnice a poté spadl na vozovku. „Při pádu utrpěl různé pohmožděniny a odřeniny. Cyklista byl zřejmě pod vlivem alkoholických nápojů. Hladina alkoholu bude zjištěna z krve, která mu byla odebrána," dodala policistka Monika Schindlová.

Typické pozdně listopadové počasí bude pokračovat i nadále. Ve středu ráno teploty klesly v některých oblastech regionu až pod minus 9°C. Na čtvrtek meteorologové dokonce varují před ledovkou. Ta místy může značně zkomplikovat dopravu, ale i chůzi.

Co je ledovka a náledí?

Ledovka totiž vzniká pouze jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Při mrznoucích srážkách dopadají na povrch o teplotě pod nulou kapičky vody a ta okamžitě zmrzne. Vytvořené ledovka bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká a proto v provozu mnohem nebezpečnější.

Naopak náledí vzniká, pokud klesne pod bod mrazu teplota povrchu, který zůstal mokrý po předchozích srážkách nebo od sněhu, jenž během dne částečně odtával. Zdroj: ČHMÚ