Trosky zasypaly čtyři dělníky, z nichž jeden utrpěl vážné zranění.Vyprostit je museli hasiči. Evakuováni ještě byli další dva lidé z přilehlého bytového domu. „První hasiči byli na místě během necelých dvou minut,“ připomněl za Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje Ladislav Holomčík. „Shodou náhod totiž zrovna projížděli nedaleko v rámci kondiční jízdy,“ vysvětlil.

Komplikace kolem počtu lidí

Původně hasiči velmi intenzivně v troskách pátrali ještě po dalších osobách. Podle prvotní informace, kterou dostali, se totiž v době pádu konstrukce mělo na místě zdržovat šest lidí, řekl Deníku mluvčí hasičů Tomáš Bakalář. A ani to prý nebylo jisté: možná by jich mohlo být i osm… Zachránění muži nedokázali přesně uvést, kolik kolegů tam právě bylo s nimi.

Dočasné uzavření Hailovy ulice
Příbramská radnice informovala, že musela být dočasně uzavřena Hailova ulice, kde se dům nachází. S tímto krokem souvisí vzniklé omezení autobusové dopravy od pondělí 31. října. „Autobusové spoje MHD a linky PID nebudou obsluhovat zastávky Příbram, Jiráskovy sady a Příbram, nám. TGM. Jako náhradní bude sloužit zastávka Příbram, Fibichova. Výjimku tvoří linka MHD číslo 6, která bude jezdit po své trase,“ sdělila mluvčí radnice Eva Švehlová a ubezpečila, že je město s majitelem domu v kontaktu. Ten již zajišťuje nutné zabezpečovací práce na poškozeném domě tak, aby mohla být ulice co nejdříve zprůjezdněna.

Až informace od stavbyvedoucího přinesla jasno: jestliže jsou venku čtyři, jsou už všichni: ostatní odešli na oběd. „Všichni byli obvoláni a podařilo se potvrdit, že jsou v pořádku,“ konstatoval Bakalář.

I tak tak prohledávání místa nadále pokračovalo: pro jistotu. Také služební pes Městské policie Praha, vycvičený k vyhledávání osob v sutinách, ale naznačil, že pod troskami již žádný člověk není. Na místo totiž byli přivoláni i psovodi strážníků z metropole, pražských hasičů a ze záchranné brigády kynologů. Celkem bylo pro jistotu přizváno pět psů; i k postupnému zkoumání ještě po usazení prachu. Také hasiči ještě místo místo nehody důkladně prověřili lidskými silami.

Tragická dopravní nehoda na silnici II/604 u Příbrami.
Tragická nehoda na Příbramsku: čelně se srazila dvě auta, spolujezdkyně zemřela

K další prohlídce byl přivolán statik. Podle jeho vyjádření další sesuv nehrozí, a tak hasiči mohli objekt po ukončení zásahu předat majiteli. Budova je dostatečně stabilní a bourat se nemusí. Během záchranných prací hasiči pomocí výdřevy celý dům uvnitř zajistili, aby předešli možnému úrazu.

Tři ze zachráněných mužů vyvázli bez viditelné vážnější újmy. Záchranáři je po ošetření mohli ponechat na místě. Čtvrtý utrpěl vážná zranění: policejní vrtulník s posádkou pražských záchranářů ho transportoval do motolské nemocnice v Praze s úrazy hlavy, hrudníku a kotníku, upřesnili na twitteru pražští záchranáři. 

Mimo objekt se nikomu nic nestalo; střecha se zřítila do budovy „dovnitř“. I na chodník sice dopadlo několik cihel, avšak naštěstí nikoho nezranily, řekla Deníku mluvčí policie Barbora Schneeweissová. V souvislosti s neštěstím nebyla nutná ani razantnější omezení dopravy – byť přistání vrtulníku i masivní příjezd techniky složek integrovaného záchranného systému si krátkodobější omezení vyžádaly.

Okolnosti zkoumají kriminalisté

Z hlavního města vyjel na pomoc do Příbrami i záchranářský speciál Fenix, určený pro větší počet pacientů. Ten však bylo možno odvolat, když se ukázalo, že na místě nebude potřebný. Hasiči také povolali specialisty na řešení městských katastrof, kteří mají speciální vybavení i výcvik pro vyhledávání lidí v sutinách (takzvaný USAR tým). 

Nehoda malého letadla na Příbramsku.
Letadlo vhodné do terénu se na poli na Příbramsku přetočilo koly vzhůru

Ze Záchranného útvaru Zbiroh si dále podle Bakalářových slov vyžádali příjezd sacího bagru – pro případ, že by při vyprošťování dalších lidí z trosek bylo nutno odklízet větší množství sutin.

Tento stroj se také následně uplatnil, když od páté odpolední po celkovém ukončení monitoringu místa začali hasiči s vyklízením trosek. Ještě před jeho nasazením z horní části pláště domu strhli nebezpečné převisy. Zdravotničtí záchranáři v noci na neděli informovali prostřednictvím twitteru, že jedna posádka zdravotníků zůstala u poničené budovy i během likvidačních prací. Vyklízení se protáhlo přes celou noc až do neděle.

Schneeweissová Deníku řekla, že policisté měli na místě nejen tři hlídky, ale i kriminalisty a technika k zadokumentování stavu. Právě kriminálka také bude zkoumat příčiny a okolnosti neštěstí. Zda existuje podezření na možné spáchání trestného činu, případně pochybení při rekonstrukčních pracích jiného charakteru, policejní mluvčí v sobotu pro Deník nekomentovala. 

Vše závisí na výsledcích šetření. Vedle poznatků z místa (a zřejmě i výsledků znaleckého zkoumání) však budou mít vliv na stanovení právní kvalifikace také informace o zdravotním stavu vážně zraněného muže. O poměry na stavbě se také nepochybně bude zajímat Státní úřad inspekce práce.

Zasahující jednotky hasičů
Profesionálové ze Středočeského kraje: Kladno, Příbram, Řevnice, Slaný-
Sbory dobrovolných hasičů: Obecnice, Příbram-Březové Hory, Trhové Dušníky-
Profesionálové z Prahy: Sokolská, Smíchov
Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR: Zbiroh
Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR: dokumentační skupina, operační výjezd

Zdroj: Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje