Krátce před osmou hodinou se střetly dva osobní automobily u Kostelce nad Černými lesy na Praze-východ. Na silnici mezi Kostelcem a osadou Svatbín dostala řidička smyk a bočně narazila do jiného auta. Následky jsou strašlivé. Zatímco 29letého řidiče a stejně starou spolujezdkyni záchranáři po ošetření na místě odvezli na chirurgické oddělení kolínské nemocnice, dvěma ženám, 51leté a 18leté, jejichž těla zůstala zaklíněna v druhém autě, už nebylo možno pomoci.

„Z vozidla je vyprostili hasiči. Ani jedna z osob už ale nejevila známky života,“ konstatovala policejní mluvčí Michaela Richterová. „Zachránit se je nepodařilo přes veškerou snahu všech zasahujících,“ potvrdila mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Nehody napříč celým krajem

Hasiči se stejně jako policisté nezastavili; jejich asistence bylo za potřebí u řady nehod. „Bouralo se napříč celým krajem,“ uvedla Fliegerová. Připomněla, že na místa, kde bylo třeba po nehodě pomáhat, byli hasiči od půlnoci do poledne přivoláni dvaadvacetkrát. „Nejhorší situace byla na Kladensku, kde hasiči zaznamenali celkem šest dopravních nehod; následovaly okresy Benešov, Příbram, Praha-západ a Praha-východ,“ upřesnila.

Dopravní nehoda u Dolan ve čtvrtek 3. prosince 2020.
Sníh přinesl nadělení: bouračky, zpoždění, odklony i zastavení provozu

Právě na Kladensku se staly další větší maléry, na něž Fliegerová také upozornila. Po půl deváté se srazily dva osobní vozy na silnici mezi obcemi Dolany a Hostouň – a záchranáři převáželi do motolské nemocnice dva zraněné. „Jednu ze zraněných osob museli hasiči z vozu vyprostit,“ uvedla mluvčí.

Zhruba ve stejném čase se stal malér, který zatarasil průjezd, také na dálnici D7. Kamion, který havaroval na kilometru 12,5, sjel kabinou tahače do příkopu a návěs se vzpříčil tak, že bránil průjezdu. Uvolnit alespoň jeden jízdní pruh ve směru na Slaný a Chomutov se za pomoci firmy specializované na vyprošťování nákladních vozidel podařilo po více než dvou hodinách.

Část techniky vůbec nevyjela

Problémy se sjízdností se sice nevyhnuly ani dálnicím a silnicím první třídy, o jejichž údržbu se stará stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic, náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), jenž má v radě kraje na starost oblast silniční infrastruktury, se však zajímá především o sinice II. a III. třídy – o ty, které má ve správě kraj. A netají svou nespokojenost, jestliže se nejen hojně bouralo, ale na řadu míst ani nedojely autobusy. S tím, že selhání v zimní údržbě, které Kupka vidí na Berounsku, v Povltaví a na Praze-západ, nezůstane bez sankcí.

Ilustrační foto.
Krajské silnice mají za čtvrt roku dostat nového vrchního šéfa

Už od rána Kupka upozorňoval na výpadky v zásazích. Odpoledne pak na krajském úřadu jednal s odpovědnými pracovníky krajské správy silnic a zástupci dodavatelských společností. Výsledkem je dohoda o opatřeních, která by opakování podobných problémů měla zabránit, řekl Kupka.

Potvrzuje současně, že za čtvrtek padnou pokuty. „Uměl bych pochopit pomalejší reakci u náhlého přívalu sněhu, ale ne u očekávaného sněžení,“ vysvětlil. „Na některých místech totiž ráno kvůli poruchám technika vůbec nevyjela, přestože krajská správa silnic večer rozeslala do všech středisek informaci o předpovědi sněžení a všechna střediska byla v pohotovosti,“ zlobí se náměstek hejtmanky.