„Retin je tvrdý hráč s vlastnostmi, které jsme hledali. Je to silový hráč, s atletickými dispozicemi a umí hrát na obou stranách hřiště. Věříme, že nám pomohou jeho zkušenosti z Ligy mistrů i národního týmu,“ řekl trenér Nymburka Oren Amiel.

Belgický rodák studoval na americké univerzitě Alabama, kde se vypracoval v klíčovou postavu týmu. V závěrečném roce 2016 měl průměry 17,6 bodů, 3,8 doskoku a 2,6 asistence na utkání a dostal se dokonce do nejlepší sestavy Jihovýchodní konference po boku současných hvězd NBA Jamala Murraye či Bena Simmonse. Až do druhé sestavy tak odsunul například oblíbence fanoušků LA Lakers Alexe Carusa či dvojnásobného vítěze Ligy mistrů Kevina Puntera. Rovněž dostal cenu pro hráče, který má kromě výkonů na hřišti dobré i výsledky ve škole.

Při následném draftu do NBA však vybrán nebyl, neuspěl pak ani při letní lize v dresu Sacramenta, a tak se vrátil do Evropy, kde si zkusil italskou ligu v dresu Avellina. Za něj si i poprvé zahrál Ligu mistrů.

Sezonu 2017-18 odehrál v dresu německého nováčka Oettinger Rockets Gotha, kde v průměru sbíral 13,6 bodů, 5 doskoků a 3,6 asistence na utkání.

V další sezoně se zaměřil na snahu dostat se do NBA. Hrál v G-League za farmu Phoenixu Suns, kde patřil k oporám s průměry 12,4 bodů, 3,7 doskoků a 5,2 asistence. Dokonce jako druhý hráč v historii Arizona Suns zaznamenal triple double, když k výhře nad Texasem přispěl 15 body, 12 asistencemi a 11 doskoky. Svými výkony si řekl o šanci v letní lize NBA, ale do hlavního týmu Phoenixu se nakonec nepropracoval.

Vrátil se tak do Evropy a oblékl dres Bambergu, se kterým si zahrál opět Ligu mistrů a to i proti Nymburku. Tehdy sice sedmi body nezabránil porážce, ale zejména v obraně byl hodně nepříjemný. Blýskl se ale například 22 body proti Tenerife či 20 body proti Mornaru Bar. V průměru sbíral 9,5 bodů, 2 doskoky a 3 asistence na utkání Ligy mistrů.

Důležitou roli začíná mít i v belgické reprezentaci, kde je v právě probíhající kvalifikaci o Mistrovství Evropy 2022 druhým nejlepším hráčem týmu. K výhrám nad Litvou a Dánskem přispěl v průměru 18,5 body, 2 doskoky a 3 asistencemi. V listopadu by měl změřit síly i s českou reprezentací.

Nejde o vyloženého střelce z dálky, ale i přes svých 186 centimetrů je Obasohan velmi silný při nájezdech do koše a díky svým atletickým dispozicím umí i důrazně zasmečovat. Silný je také směrem do obrany, když může na perimetru bránit kohokoli.

David Šváb

Ladislav Bobek (vpravo) si po odchodu Pavla Dvořáka musí najít nového asistenta.
Bobek: Nevěřím, že všichni přisluhovači Berbra budou mít charakter a skončí