"Důvodem, proč jsme před mnoha lety rozhodly uspořádat v naší rodné vesnici závody v běhu na lyžích bylo to, že jsme spolu s mým bratrem chtěli našim sousedům a kamarádům přiblížit atmosféru velkých lyžařských závodů, jako je například Jizerská padesátka. Závod jsme nazvali Běh okolo Šourkova mlýna, neboť náš mlýn je ve starších mapách nazývám Šourkův," vysvětlil ředitel závodu Vladimír Kuncl.

Lyžařský závod v Brsině se vinou nedostatku sněhu koná nepravidelně, letošní ročník byl teprve devátým od již zmíněného roku 1988. "Vinou obvykle špatných sněhových podmínky u nás v nížině není možné předem stanovit termín, kdy by se závody mohly konat. Proto závodníky obvoláváme narychlo, většinou jen několik dnů před startem," doplnil Vladimír Kuncl.

Letošního ročníku běhu na lyžích Okolo Šourkova mlýne se letos zúčastnilo celkem 12 mužů a 5 žen. Soutěžilo se ve dvou kategoriích na tratích dlouhých od 4 do 12 kilometrů. A rozhodně se nejednalo o žádný "pouťák". závodníci museli prokázat nejen fyzickou zdatnost při náročných stoupáních z údolí říčky Brsiny, ale i odvahu při náročných sjezdech a při překonávání vodních toků po úzkých lávkách.

Na závěr po společném fotografování se rozdělovali ceny a unikátní, ručně odlévané medaile. Jejich autorem byl Petr Kuncl a letos je získali Dana Kunclová, Ivana Lenerová, Hana Kolářová, Josef Vencovský a absolutní vítěz hlavní kategorie chrtů Ladislav Kříž.

O tom, kdy se bude konat jubilejní 10. závod v běhu na lyžích Okolo Šourkova mlýna rozhodne počasí. Všichni závodníci si přejí, aby to bylo už napřesrok. Jiří Kubík