„Je pro mě radost být součástí projektu, díky kterému mohou celé rodiny společně trávit svůj volný čas sportem v nádherných koutech naší české přírody. A vůbec nejvíc mě těší stoupající počet dětí, které mají chuť postavit se na start dětských závodů, a fakt, že jim to rodiče umožní," říká jeden z patronů seriálu Petr Čech. I světová fotbalová hvězda Kolo pro život obdivuje a není se co divit.

V Boleslavi se na zdejší sedmý ročník hodně těší. Ale také se museli hodně ohánět, tým kolem hlavního organizátora Josefa Hladíka i Ivar CS Author Teamu má za sebou desítky hodin práce, obvolávání, zajišťování.

„Loni jsme měli osmnáct set lidí na startu, to byl rekord. Když bude slušné počasí i letos – a podle předpovědí by sobota měla vydržet bez deště, tak se k takovému číslu třeba dopracujeme znovu. Každopádně je přihlášeno už skoro čtrnáct stovek cyklistů," hlásil Hladík ve středu v poledne.

Když jsme v Mladé Boleslavi, pak je na místě i název závodu – Tour Škoda Auto, škodovka je totiž hlavním partnerem Kola pro život. V sobotu se pojede jedna z tras i od jejího zákaznického centra.

A velkým lákadlem bude účast ex-mistra světa ve skifu Ondřeje Synka či předváděcí ostrá jízda elitního automobilového pilota Jana Kopeckého s novou Fabií R5. Ta se uskuteční na Krásné louce, kde je hlavní start i cíl závodu.

Trasy na 56 nebo 34 kilometrů jsou vzhledem k poloze města méně kopcovité, ale vedou nádhernými místy. „Převýšení je maximálně 784 metrů. Pohodová nesoutěžní dvacetikilometrová Fitness trasa je doplňkem stejně jako dopolední dětské závody ČT :D Junior Trophy v areálu Krásná louka. „Zase bych ale úplně netvrdil, že je to snadná trať. I co mi říkali kluci, tak pár výjezdů je krátkých, nicméně dají zabrat," usmívá se hlavní organizátor, který má za sebou hektických čtrnáct dnů plných zařizování a před sebou tvrdou šichtu, s níž bude bude pomáhat stočlenná parta dobrovolníků.

„Bylo nutné se domlouvat s myslivci na využití lesních cest, a také s policií ČR kvůli využití silnic. Naštěstí v Boleslavi mají dopraváci velké pochopení," děkuje Josef Hladík a speciálně chválí také dvojici kamarádů Ladislav Jirátko – Jaroslav Rys. Oba si dali pořádnou fušku se stavěním tratí.

Hladík je také rád, že díky novému sponzorovi získá zajímavou cenu každý účastník sobotního závodu – podle něj vysoce kvalitní cyklistickou lahev.

Objednáno jich je dva tisíce, na každého se tedy dostane.

Cyklistický svátek v Mladé Boleslavi je tedy dokonale nachystán.

Dorazíte také?

Můžete i vyhrát…

Kolo pro život nabízí díky hlavnímu partnerovi Škoda Auto řadu zajímavých cen pro závodníky. Ti, kteří se zúčastní nejrůznějších soutěží, mohou vyhrát zájezd na Tour de France. Každý návštěvník si může vyzkoušet také simulátor, v němž si může vyzkoušet, jaké to jet soutěžní Fabií R5.

Ve fotogalerii najdete snímky z minulých ročníků.