Sudí absolvovali dvoudenní online seminář, na jehož konci museli projít testem. Z patnácti otevřených otázek potřebovali jedenáct správných odpovědí. A česká čtyřka konkurenci válcovala. „Jirka Dolanský mezi všemi rozhodčími na světě získal čtrnáct a půl bodu, v závěsu se čtrnácti byli Matěj Kubečka a Michal Pfeifer, třináct a půl bodu měl Michal Šik. Jsem na kluky pyšný, že v této těžké době našli morál, aby se pořádně připravili. Vše zvládli s grácií, přehledem. Ukázali, že jsme v malém fotbalu nejlepší na světě,“ radoval se šéf českých arbitrů Pakosta.

Online semináře vytvářela komise rozhodčích Světové federace malého fotbalu zvlášť pro všechny kontinenty. „Třeba z Afriky se účastnilo 140 rozhodčích, z Evropy 88. První den jsme věnovali tři hodiny rekapitulaci pravidel, byly tam situace k řešení, probírali jsme etický kodex, fungování evropských i světových šampionátů, co vše musí rozhodčí splnit, představili jsme novou verzi fyzických testů, kritéria a parametry, jaké musejí splnit. Druhý den jsme hodinu a půl pokračovali ve stejném tempu,“ líčil Pakosta, který má ve světové komisi rozhodčích na starosti licence i právě podobu fyzických testů.

Zpátky do minulosti. Fotbalisté Příbrami zleva: A. Mendy, F. Rajtoral, R. Otepka a D. Huňa slaví gól do sítě Sparty, který se zapsal do ligové historie.
Jak Čupr s Otepkou zaskočili Spartu. Bylo to jedno velké divadlo, vzpomíná Huňa

Základ pro to, zda se sudí dostane na mistrovství Evropy či světa, spočívá v úspěšném zvládnutí testu, který byl kompletně v angličtině. „Sudí otevřený dokument vyplňovali psanou formou, nechtěli jsme zaškrtávací, abychom viděli jejich úroveň angličtiny. Uspěla jedna třetina rozhodčích, dvě třetiny test neudělali. Docílili jsme toho, čeho jsme chtěli, udělali jsme hrubé síto, kterým prošli jen ti nejlepší,“ uvedl Pakosta, který před rokem a čtvrt řídil finále mistrovství světa dospělých v australském Perthu.

Stoprocentní úspěšnost sudích v testu měla už jen Černá Hora, kterou však reprezentovali pouze dva rozhodčí. „Nejvíc úspěšných mělo Tunisko, ale přihlásilo jich padesát dva, chtělo je proškolit a dát jim šanci, ale udělalo to z nich pouze dvanáct lidí, takže ze stoprocentně úspěšných zemí máme největší zastoupení rozhodčích. Mám hroznou radost z našich kluků, hodně se o seminář zajímali, přistoupili k tomu téměř na profesionální úrovni,“ vysvětlil Pakosta.

Jakmile bude jasné, kdy se obnoví sportovní akce, dočkají se startů jak hráči, tak sudí malého fotbalu. Předtím ovšem absolvují kondiční prověrku. „Známe všechny rozhodčí, kteří splnili testy, na šampionátech byli. Víme, co jsou zač, že umějí pískat a fyzičky udělají, stoprocentně se na ně připraví. Už je můžeme jen doplňovat někým novým, na koho máme výbornou zpětnou vazbu a vidíme v něm potenciál. Není prostor fyzičky skládat nikde před akcí, takže je budou sudí plnit zase na místě šampionátů. Úroveň je velmi podobná, jako byla, přidali jsme pár věcí navíc kvůli rychlosti. Takže jedny sprinty, abychom si potvrdili, že dokážou vystartovat z pětníku, samozřejmě i běhání na zvukový signál, jehož intervaly se pořád zkracují, ale dálka zůstává stejná,“ přiblížil Pakosta „oblíbený“ ARIET test.