Psal se rok 1891, když se v hornické Příbrami objevilo první kolo. Nikdo už nezjistí, jestli šlo o proslulý vysoký velociped nebo o bicykl se zadním řetězovým pohonem, každopádně k dnešním speciálům mělo svým vzhledem, váhou a konstrukcí daleko. O rok později pak vznikl ve městě první cyklistický spolek. „Nadšenci, kteří se v těchto spolcích sdružovali, se zabývali hlavně cykloturistikou a vyjížďkami po krajině,“ tvrdí generální ředitel Cykloklubu Příbram Fany Gastro Jiří Wimmer.

Závodní cyklistika v Příbrami se začala rozvíjet až o tři desetiletí později, v roce 1927, ke kterému se datuje vznik klubu SK Příbram. „Členy klubu byly především studenti vysoké školy báňské,“ podotkl Wimmer. Jeden z prvních závodů na Příbramsku se jel na trase Kamýk nad Vltavou – Příbram.

V době druhé světové války se činnost příbramského cyklistického oddílu logicky utlumila, ale v 50. letech došlo pod názvem Baník Příbram k obrodě. Iniciátorem byl pražský dráhař Miloš Pučálka, který tehdy přišel do uranových dolů pracovat jako geolog.

Od té doby to bylo s oddílem jak na houpačce. Radost a úspěchy střídala velká zklamání. Asi největší ranou byla tragická smrt příbramského cyklisty Jiřího Bárty, jehož při tréninku srazil autem neukázněný řidič.
Zpět na výsluní se příbramský celek vrátil na začátku sedmdesátých let, právě zásluhou Jiřího Wimmera. „Bylo mi sedmadvacet, kdy jsem se začal věnovat funkcionařině a trenéřině, pořádat závody a budovat tým, vypráví současný generální ředitel.

Do dějin příbramské cyklistiky se nesmazatelně zapsal rok 1980, kdy se Příbram stala etapovým městem 33. ročníku Závodu míru. Na stadionu Na Litavce hostila nejen dojezd 12. etapy ze Sokolova, ale zároveň druhý den časovku jednotlivců do vrchu na trati Solenice – Pečice. „Byla to velká akce, jezdci jako Zabel nebo Indurain. Vše sledovalo patnáct tisíc diváků,“ vzpomíná s dojetím Wimmer. V té době sbíral v dresu příbramského klubu rovněž Tomáš Stránský, známý masér, který donedávna působil ve fotbalové Spartě.

Fotbalisté Příbrami předvedli dobrý výkon i mladíci bojovali, ale na České Budějovice to nestačilo.
První porážka! Fotbalisté Příbrami nestačili na České Budějovice

Největší porci úspěchů v příbramském dresu posbírala dvojice Rusů Andrej Vedernikov (mistr světa z Prahy) s Toporiščevem, který se zúčastnil také závodu Okolo Španělska. V celkové klasifikaci dnešní Vuelty obsadil 21. příčku. „V té době jsem dělal asistenta trenéra Viktoru Kapitonovovi u sovětského výběru pro mistrovství světa a Závod míru, takže jsem měl o ruských závodnících přehled a jednu část výběru trénoval,“ objasnil Wimmer působení ruských jezdců v Příbrami.

Začátkem devadesátých let se příbramská cyklistika musela vyrovnat se změnou společenských poměrů a rychle se zorientovat v novém prostředí, kdy skončila masivní státní podpora sportu. Klub to zvládl bravurně i za cenu toho, že často měnil název v návaznosti na jména sponzorů.

Ve druhé polovině devadesátých let došlo ke generační výměně. Postupně skončili Josef Jindřich nebo Pavel Čekal a nahradili je účastník světového šampionátu na dráze Tomáš Čapek či Jiří Krajíček. V roce 2000 vzniklo při oddílu centrum mládeže pro střední Čechy. „Prošli jím například František Raboň nebo olympijský vítěz závodu horských kol z Londýna Jaroslav Kulhavý,“ upozornil Jiří Wimmer.

V roce 2005 přišel do Příbrami jako trenér někdejší československý reprezentant František Trkal, jenž začal tvořit silný tým postavený okolo odchovanců Antonína Lindy a Františka Paďoura, který následně přestoupil do italské stáje Bora.

Hvězdné obsazení týmu se v roce 2010 změnilo na projekt nadějí do 23 let. Jeho nejvýznamnějšími produkty v současnosti jsou Vojtěch Sedláček nebo Martin Boubal. Příbramská cyklistika tak nadále produkuje skvělé jezdce a dosahuje výborných výsledků.

Jaromír Jágr
Konec v NHL? Jágr se vrací domů, oblékne dres Kladna