„Den s Talentem je v každém kraji republiky jen jeden, proto se na dané místo sjíždějí i školy z větších dálek. Dneska tu máme třeba žáky z Benešova nebo až od Mělníka," vysvětlil různorodost složení startovního pole hlavní organizátor Jakub Molnár, jinak výkonný ředitel Asociace amatérských sportů ČR, jež si projekt vzala na starosti.

To, proč se družstva žáků napříč všemi ročníky sešla, byla opičí dráha. Na ní měly děti předvést svou obratnost a šikovnost – po startu nejprve běžely pozadu, pak udělaly kotoul, třikrát vystřelily na basketbalový koš, přeběhly lavičku, absolvovaly slalom s florbalovou hokejkou a po třech „žabácích" utíkaly do cíle. Největší problémy měli soutěžící u basketbalového koše. Však také právě u něj bylo při tréninku nejvíc plno. Kromě opičí dráhy byla připravena i ukázka první pomoci nebo jízda zručnosti na koloběžce.

„Den s Talentem je zpestřením pro každého, kdo se chce hýbat. Je sice součástí celoroční soutěže Talent roku, ale kromě přihlášených škol zde máme i pár příchozích dětí," řekl Molnár, pro kterého bylo středeční zápolení dětí v Příbrami specifické oproti ostatním místům tím, že sám z Příbramska pochází. S počtem zúčastněných byl nadmíru spokojený, jediné, co jej mrzelo, byla neúčast ohlášené sportovní hvězdy Ondřeje Banka. „Je mi to líto, Ondra měl být pro děti dalším motivačním prvkem do sportování. Ale nedá se nic dělat, má zdravotní problémy a přijet nemohl. Bohužel, jsme se to dozvěděli až v úterý večer, takže Náhradu nebylo možné sehnat," dodal Jakub Molnár.

Nejlepší závodník v každé ze čtyř kategorií získal pohár a poukaz na nákup sportovního zboží. Další ceny pak čekají na přihlášené školy v rámci soutěže Talent roku. A nejedná se pouze o další poukázky, ale i o zážitky. Loni bylo mezi odměnami například i setkání se sprinterem Usainem Boltem, tři vybraná družstva jela v zimě do Olympijského parku na Letné a další se pak zúčastnily tréninku s českými reprezentačními kanoisty. „Letošní zážitkové ocenění zatím není upřesněno. Snažíme se aktuálně reagovat na naše možnosti. Takže i pro nás je v tuto chvíli tak trochu překvapením, jaké setkání se v rámci Talentu roku uskuteční," prozradil na závěr Jakub Molnár.