O chystaném závodě jsme si povídali s jednatelem společnosti  Toi Toi Karlem Svobodou, cyklokrosovým nadšencem, který sport Miloše Fišery, Radomíra Šimůnka či Zdeňka Štybara měl rád už jako malý kluk.

Proč si vůbec vaše společnost před lety vybrala cyklokros jako hlavního sportovního partnera?

Bylo nás tady pár cyklistických nadšenců. Z hlediska celé společnosti jsme pak už nechtěli sponzorské příspěvky dělit po menších částkách a hledali jsme výrazný sport, který dobře reprezentuje Českou republiku. Velké firmy to tak dělávají, spojují své jméno s jedinou výraznější sportovní komunitou a my nebyli výjimkou. Když nám před dvanácti lety uvolnil místo Budvar, neváhali jsme. 

Toi Toi CupZdroj: archivVstupovali jste do cyklokrosu v období, kdy zářil Zdeněk Štybar a před odchodem k silničářům získal tři světové tituly v nejprestižnějším závodě profesionálů. Aktuálně Česko takového borce v terénu nemá, je pro vás cyklokros dál zajímavý?

Jasně, za dob vlády Zdeňka Štybara to bylo veselejší, teď výsledky takové nejsou. Ale cyklokros podporujeme rádi i dál, máme hodně talentů. Ať už Kopeckého, Nesvadbu a další i zkušenější borce jako Martina Bímu nebo Tomáše Paprstku, byť  ten je po těžkém pádu a jeho účast ve Slaném nedovedu odhadnout.

Pojďme tedy ke zmíněnému závodu ve Slaném. Jak moc se letos těšíte?

Jako vždycky hrozně moc, to je jasné. Ve Slaném na ploché dráze jsou navíc k pořádání cyklokrosového závodu téměř dokonalé podmínky. Návštěvníci mají z tribuny perfektní přehled, vlastně vidí sedmdesát procent celého závodu. Pro závodníky a jejich technický doprovod je zase výborné, že na blízkém starém fotbalovém hřišti zvládnou vše potřebné.

Prý opět přijedou velké hvězdy v čele s Belgičanem Davidem Van Der Poelem?  Kdo další zajímavý na konci října do královského města dorazí?

Za všechny bych jmenoval třeba Martina Bínu, který se zotavil po dlouhém zranění, dále Marka Konvu, velmi talentovaného Tomáše Kopeckého, Marcela Maissena, Jima Arnautse a desítky dalších borců z celé Evropy. Největším favoritem je ale jistě Van Der Poel. Přijel dvakrát a dvakrát vyhrál. Povede se mu asi i potřetí, i když reprezentační trenér Petr Dlask věří, že naši borci mu to ztíží. Mohlo by se to povést třeba Janu Nesvadbovi, i on má před sebou velkou budoucnost.

Co vůbec přitahuje elitní Evropany jako Van der Poela ke startu ve Slaném? Máte tak zajímavé prize money?

S vrcholnými evropskými závody nemůžeme v tomhle soupeřit, ale zase tady mají hodně kvalitní jezdci velkou šanci ty prize money získat. Proto jim stojí za to vyrazit několik tisíc kilometrů a závodit u nás.

Jak odhadujete návštěvnost na závodech ve Slaném?

Většinou je to podobné, kolem tří stovek platících diváků. Podotýkám, že se platí vstupné spíše symbolické, třicet korun. Celková návštěva je samozřejmě vyšší, protože závodníci, a to včetně dětských kategorií, mají svůj doprovod. Takže se to může blížit pětistovce, i když letos závody vysílá v přímém přenosu Česká televize, což je dobré pro naši společnost, ale horší pro návštěvnost. Líbilo by se nám i více lidí, to je jasné, ale musíme vycházet i z toho, že ve Slaném se cyklokros nejezdí a lidé rádi fandí někomu svému. I proto letos Slaný bude mít na startu svého zástupce.

Toi Toi CupZdroj: archivO koho jde?

Jmenuje se Lukáš Smola a není to žádný začátečník. Byl v roce 2017 nejlepším borcem cyklistické stáje GALAXY CYKLOŠVEC STEVENS. Není to sice Slaňák, ale pojede v barvách Cykloklubu Slaný a věříme, že diváci mu pomohou k co nejlepšímu výsledku.

Jak moc starostí máte s organizací tak kvalitního a velkého závodu?

Za ty roky už jsme zkušenější. Třeba na občerstvení jsme se domluvili s novou cateringovou firmou, ale dobře víme, že cyklokrosový fanda si dá hlavně pivo a klobásu. Zázemí stadionu je komfortní pro diváka i jezdce, parkoviště budou připravena.

A co kadibudky, i jich bude dostatek?

Záchodů máme dost, uspokojíme každého!

Toi Toi Cup Slaný 2018 - program

9:45 kadetky (společně kadetky a žákyně)

10:25 žáci (společně mladší i starší)

11:10 kadeti

12:00 junioři

13:00 ženy (žena Elite + ženy do 23 let)

14:25 muži Elite + do 23 let