Handbiker Jan Tománek se účastní dalšího zajímavého projektu. V rámci propagace sportu handicapovaných se rozhodl zúčastnit populárního závodu v běžeckém lyžování Jizerská 50.

„Ve středu jsem se zúčastnil tiskové konference. Jizerskou padesátku absolvuji jako první Čech na sledgi. Z řad elitních běžkařů se tiskovky zúčastnil Martin Koukal a telefonicky se k rozhovoru přidal i Stanislav Řezáč, který je momentálně na soustředění. Následoval vstup herce a moderátora Petra Vágnera, který má také v plánu se akce zúčastnit. Nakonec byla médiím představena i má účast na Jizerské 50 a krátký rozhovor na téma proč tento závod, co je to vlastně sledge, mé ambice a podobně," popsal průběh tiskové konference Jan Tománek.

Ve druhé části si organizátoři pro přítomné sportovce připravili závod na tři minuty na běžkařských trenažerech. Hned jako první byl na programu duel elitního běžkaře a handicapovaného sportovce Koukal vs. Tománek. „Náš souboj byl spíše prezentací dvou technik, resp. dvou různých možností, jak lze závod absolvovat," dodal Tománek.

Kdo vás přivedl na myšlenku zúčastnit se Jizerské 50?
Jizerské 50 jsem se chtěl zúčastnit již v době před úrazem, ale nějak jsem to již nestihl. Loni jsem měl možnost se v rámci tréninkového soustředění na sledgi (běžky pro vozíčkáře) do Jizerských hor vrátit. Během tohoto soustředění jsem zjistil, že jsem schopen zvládat stejné horské profily jako zdraví běžkaři a bylo rozhodnuto.

Jaké zkušenosti máte s tímto sportem?
Běžeckému lyžování se věnuji třetím rokem a je to pro mě skvělá možnost zimní přípravy pro mou favorizovanou sportovní činnost, kterou je handcycling.

Máte k tréninku a případně i pro závod nějakého parťáka nebo se do závodu vrhnete sám?
Většinou absolvuji tréninky společně se svými sparing partnery a na Jizerské 50 tomu nebude jinak. Zrovna nedávno jsem se s nimi bavil o tom, jestli mi v náročném závodě budou morální oporou, nebo spíš já jim. Nedošli jsme k žádnému závěru, tak uvidíme v Jizerkách.

Jaké budete mít číslo?
To se přiznám, že vůbec netuším. Ale případné fanoušky mohu uklidnit, že bez ohledu na startovní číslo budu hodně nápadný, takže mě určitě nepřehlédnou.

Dal jste si nějaký cíl? Třeba čas, jakým chcete závod absolvovat?
Cíl je jasný, chci dokončit. V mém případě půjde o extrémní sportovní zatížení a proto pro mě není čas rozhodujícím parametrem úspěchu. Pokud vše půjde podle plánu a budou optimální sněhové i povětrnostní podmínky, rád bych atakoval hranici pěti hodin.