V chorvatské Poreči se zúčastnil mezinárodního závodu Triatlon – middle distance, který se skládal z 1.9 km plavání, 90 km dlouhé cyklistické části a závěrečného běhu na 21.1 km. Závod nakonec dokončil v celkovém čase 5:12:55 hodiny.


Na Jana Tománka čekal náročný závod, přesto se na něj nijak zvlášť nepřipravoval. „K přípravě jsem nepřistupoval tak svědomitě a striktně, jako k předchozím závodům. Triatlon v Chorvatsku jsem si chtěl na závěr sezony hlavně užít a ještě si zaplavat v moři,“ řekl Tománek k přípravě na závod.


Plavecká část startovala v Zelené Laguně a na závodníky čekalo klidné moře. Jediným problémem byla mlha, která závodníkům zhoršovala orientaci. Jan Tománek se vzhledem k nižší obsazenosti a vyšší bezpečnosti vrhl do moře spolu s ženskými kategoriemi v 8:00 hodin.

Ilustrační foto
Kam na fotbal: 1. FK Příbram přivítá Ústí nad Labem


Jan Tománek a konec sezony v Poreči.Zdroj: archiv J. TománkaV polovině trati začali rozhodčí směrem k Tománkovi gestikulovat a pískat. „Nevěděl jsem co se děje, protože bóji jsem obeplaval podle pravidel a hákovat se v plavání může. Jejich pozornosti neunikla jiná barva plavecké čepičky a chtěli mě diskvalifikovat. Po rychlé výměně názorů a objasnění situace, že jsem handicapovaný startující v ženské kategorii, jsem byl propuštěn. Ztratil jsem pozici v rychlejší skupině, ale nepovažuji to za významné. Plavalo se mi velmi dobře a cítil jsem, že jsem rychlý.“


Tománkův plavecký čas se nakonec zastavil na hodnotě 37:53 minut. „Při pohledu na časomíru jsem byl překvapen pomalejším časem, ale následné zjištění, že trať byla špatně naměřena a místo 1.9 km byla dlouhá 2.3 km mi dalo vysvětlení. Můj čas byl velmi dobrý a kdyby nebyla trať delší, plaval jsem na hranici 30 minut, což můj výkon na Poreč Triatlonu řadí k mým nejrychlejším plaveckým časům,“ konstatoval.


Následovala cyklistická část závodu v celkové délce 90 km, která byla rozdělena na čtyři okruhy. 


Na první pohled trať vypadala jednoduše, ale zdání klamalo! Trať byla technická a profilově náročná, plná těžkých stoupání. „V prvním kole jsem pochopitelně ve stoupáních proti nehandicapovaným závodníkům ztrácel, ale v rovinatých pasážích jsem mnohé předjížděl. V nájezdu do posledního kola se během nejvýraznějšího stoupání začala projevovat únava a to mělo vliv i na mé tempo. Následně jsem ani v rovinatých pasážích a sjezdech nebyl schopen dynamické změny tempa. Zpomalení bylo ale více pocitové než viditelné,“ popsal Tománek cyklistickou část. 


Tu zakončil s výsledným časem 3:08:41 hodiny a vzhledem k náročnosti trati byl spokojený.

Na pěší pouť do Santiaga se příbramský cestovatel vydal loni.
K pouti do Sanatiága inspiroval Jindřicha Smítku filmový dokument


Před začátkem závěrečného běhu na 21.1 km přišel kromě přípravy na trať po úzké pěší stezce podél moře, také boj s křečemi, ty ale naštěstí po několika kilometrech odezněly.


„V momentě, kdy jsem měl za sebou první čtvrtinu trati, byli ještě všichni závodníci na trati. Běh byl pro mě tedy velmi kontaktní a často jsem musel své vyšší tempo na formuli přizpůsobovat úzkým průjezdům a exponovaným místům trati. Jel jsem vyrovnané tempo, s minimálními rozdíly v jednotlivých kolech. Užíval jsem si atmosféru závodu a trošku tušil, že i výsledný čas by mohl být lehce za hranicí pěti hodin,“ popsal závěrečnou část závodu.

Nejstarším sedlčanským tenistou je téměř 82letý Zbyněk Jetel.
Překročil osmdesátku, na kurtech bývá od jara do podzimu


Jan Tománek proto nepolevil, naopak pokračoval v maximálním nasazení. Po projetí cílem se mohl s úsměvem podívat na časomíru, která se zastavila na celkovém čase 5:12:55 hodiny. „Cíl splněn. Dokončil jsem poslední plánovaný závod sezony a předvedl dobrý výkon. Poreč Triatlon jsem si užil a udělal tak příjemnou tečku za veleúspěšným závodním rokem,“ řekl na závěr Jan Tománek.