Jizerská padesátka se blíží. Jak jste se na ni připravoval, případně stále připravujete?

Svůj zimní program jsem zahájil již v průběhu prosince, kdy jsem absolvoval opakovaně přípravný kemp v Livignu a Jizerských horách. V mezičase jsem absolvoval třicetikilometrový závod La Pachifica ve Svatém Mořici a k dnešnímu dni mám ve stopě najeto více než 700 kilometrů.

Jste s přípravou a jejím průběhem spokojen?

Řekl bych, že maximálně. Přípravné kempy v Livignu i Jizerských horách se vydařily a počasí přálo. Užívám si kouzelnou zimu. Spousta sněhu a zatím i relativně konzistentní podmínky. Před startem Jizerské padesátky ovšem očekávám každoroční zvrat, kdy se počasí vždy změní. Na druhou stranu se mohu mýlit a dočkáme se zázraku.

Jak se cítíte před blížícím se startem závodu?

V průběhu přípravy jsem měl problémy se zády, které se občas ještě ozvou, ale mírná bolest mě zas tak moc nelimituje. Naopak se snažím mnohem více nezanedbávat regeneraci a odpočinek. Jinak jsem fyzicky v pořádku a cítím se skvěle.

Viva Příbram - MCE Slaný.
Viva si připsala osmé vítězství v řadě! Hráči divizní Legie padli ve Slaném

Pojďme teď k samotnému závodu. Co očekáváte od 51. ročníku Jizerské padesátky?

Je to zvláštní, ale nic neočekávám. Několik let jsem usiloval o to, abych Jizerskou 50 jako první Čech na sledgi dokončil, což už jsem si splnil. Jizerská padesátka je pro mě srdeční záležitostí, ale poprvé pojedu bez stresu a obav. Jedu si ji užít!

Nějaký cíl ale mít musíte, ne?

Ano mám. Samotné dokončení již není takovou výzvou, protože v tréninku se distanci Jizerské padesátky mnohdy přibližuji. Současným cílem je stanovit nový traťový rekord a pokořit hranici pěti hodin.

Kde vidíte největší úskalí těžkého závodu?

Jednoznačně rozhoduje kvalita sněhu a klimatické podmínky. Pokud bude mrznout a nenapadne moc nového sněhu, trať pojede. Když přijde obleva a nebo napadne čerství sníh, už to nebude optimum, ve kterém vám lyže jedou. Pokoření pětihodinové hranice pak bude najednou pasé.

Ilustrační foto.
Dan Rehák chystá fotbalový kemp