Na blátě bez problému

Šestá etapa se odjela téměř celá na blátě, ale to jezdcům sedlčanského týmu vůbec nevadilo, naopak. „Jelo se nádherně. Od dun si rádi zase na čas odpočineme. Zjistili jsme, že Franta i ve vyšších nadmořských výškách šlape krásně. Profofrovali jsme kolem pár soupeřů a část etapy jsme zřejmě i vyhráli,“ tipoval si správně Martin Macík. „Dnes je to veselejší, už jsme na hlíně, chvílemi prší. Driftovačky, úzké cestičky, blátíčko, to máme rádi, to je naše úchylka, tak trénujeme v Sedlčanech celý rok,“ pochvaloval si také navigátor František Tomášek. Posádka kamionu nakonec dorazila do cíle v pátém nejrychlejším čase a drží čtvrtou příčku celkově. Opět se však přiblížila více na dostřel stupňům vítězů.

Ilustrační foto futsal
KAM ZA SPORTEM: Volejbalový šlágr, futsal či klání hokejové mládeže

Černý kůň Jan Brabec

Jan Brabec je nadále český černý kůň v poli motocyklů. Dakarský nováček během prvních pěti etap načerpal spoustu zkušeností, které v druhé části soutěže určitě ještě využije, protože síly mu zatím rozhodně nedocházejí. I když jsou náročné nejen jednotlivé etapy, což se potvrdilo i v šestém pokračování. „Ráno lahůdka, přejezd 400 km v pět hodin ráno v pěti stupních, takže všichni jsme klepali brutální kosu. Jinak se mi dneska jelo dobře, i když oproti poušti najednou zase velká změna. Na blátě s plnými nádržemi, takže mám 210 kilo. Na to si ještě zvykám. Dal jsem to tentokrát raději na pohodičku,“ popisuje Jan Brabec.

Při pohledu na jeho dosavadní výkony je obrovská škoda jeho dvouhodinové penalizace v úvodní etapě závodu. „Já ze sebe moc radost nemám, protože kdyby nebylo té chyby, kterou jsem udělal na začátku, tak jsem mohl být lepší. Ale je to můj první Dakar, takže se učíme a myslím, že to bude v cajku,“ neztrácí optimismus Brabčák, který po šesté etapě dojel na 42. místě a celkově je 53.

Nyní si závodníci mohou trochu odpočinout. Dnes na Dakaru totiž zavládne den volna a bude prostor pro všechny obyčejné věci, které závodníci prostě nestíhají, v klidu se najíst, vyspat se, oholit. V týmu Big Shock Racing po první půli panuje výborná nálada a všichni mají radost ze skvělých výsledků Honzy Brabce i posádky Martina Macíka, které předčily mnohá očekávání.

Pátá etapa Dakaru 2018
Macík i přes problémy stále čtvrtý. Brabec zazářil