Hlavní soutěž celých čtyřdenních skokových závodů v Martinicích čítala na startu soutěže stupně T* (145 cm) celkem 38 dvojic. Desítka nejlepších se probojovala do finále, kde si jezdci rozdělili nejlepší příčky. Vítěz soutěže Aleš Opatrný předpovídal před soutěží 4 bezchybné výsledky, nakonec došlo do cíle základní části šest bezchybných. Ve finále je tak doplnili jezdci s trestným bodem za čas a někteří jednou chybující. „Je dobře, že stavitel parkuru Zdeněk Krpela ponechal kratší čas a následně ho neměnil. Je potřeba jezdce naučit cválat dopředu. Sám jsem na to musel myslet, neboť Zandiro má delší cval, a proto musím brát v kombinacích a distancích zpátky. To jsem pak doháněl v obratech," zhodnotil Aleš Opatrný. Ten se na závodech účastnil pouze Velké ceny, na kterou si odskočil ze zahraničních závodů konaných v předchozích týdnech. A v zahraničí bude český reprezentant závodit i hned následující týden, kdy stane na startu Poháru národů.

Pouze dva jezdci dokončili obě kola bez trestných bodů. Tím prvním, ještě před Opatrným, byl Jakub Novotný s koněm Perry 1, který však projel cílovou čarou o více jak osm vteřin později. „Snažil jsem se jet rychle, ale dalo se jet ještě rychleji. Reagoval jsem však na chyby ostatních," doplnil vítěz. Elitní trio doplnil Ludvík Jandourek s Vigem 1, jenž si donesl do cíle jeden trestný bod ze základního kola. „Mohl jsem jet alespoň finále v klidu a nehonit čas," zhodnotil jezdec. Čtvrtý skončil slovenský jezdec Marko Halo a Chicago. Ten stejně jako pátý Martin Matějka a TRM Kar Kar ve finále jednou shodil.

Před Velkou cenou však proběhly ještě tři soutěže, z toho dvě dílčí finálová kola rámcových seriálů. Nedělní den otevřelo finále juniorské soutěže Czech Junior Cup jedoucí se na parkuru 120/125 cm s hendikepem dle věku jezdců. Nakonec se třem jezdcům podařilo probojovat do rozeskakování, kde se rozhodovalo o příčky nejlepší. Jediná jezdkyně z mladší kategorie Markéta Miková s Pay Dayem odstartovala jako první. Riskantní jízda jí vycházela a až do posledního skoku ani jednou neshodili. Bohužel riskantní nájezd na poslední skok kůň neakceptoval a zastavení mělo za příčinu pád jezdkyně. I tak na ní zbylo pěkné třetí místo. Lepší už byla jen Kateřina de Jagerová, která sice s Casiem 19 jednou chybovala, ale nakonec druhá Nicola Grünthálová se s Niagarou La Just dopustila hned dvou shození.

Početnější startovní pole rozeskakování měla soutěž Equiservis Amateur Tour, kde z dvaceti kvalifikovaných jezdců dokončila přesně polovina základní kolo bez chyby. Na startu se sešlo vedle několika známých jmen z minulých let pár nováčků, a právě těm se v rozeskakování dařilo nejvíce. Nejkratšího času nakonec dosáhla Kristýna Pajtlová s koněm Forest 8. Tři desetiny rozhodly o tom, že druhá bude Kateřina Bučková a Julius 1. Elitní trio na stupně vítězů doprovodila Karolína Javorská a ingapore.

Extraligové závody při Českém skokovém poháru pokračují hned další víkend, a to v Olomouci. Tam se bude závodit po tři dny, a to od 2. do 4. května. Ještě před tím – konkrétně 30. dubna v 23.30 hodin – bude možné si připomenout průběh Velké ceny Martinic na obrazovkách České televize. Záznam vysílá ČT Sport také ve dvou reprízách – v sobotu 3. května od 7. hodin a v pondělí 5. května od 8.30 hodin. Aktuální informace o Českém skokovém poháru sledujte na webových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz.

Fotografie k volnému použití v tiskové kvalitně naleznete v nové FOTOBANCE na adrese: www.ceskyskokovypohar.cz/fotobanka.html.

Josef Malinovský