„Diváci se zde budou moci přesvědčit, jak jednotlivé skladby, které budou provedeny 5. a 6. července v pražské Eden Aréně, nacvičili sokolové z jejich regionu. Každý slet ale bude trochu jiný, chtěli jsme nechat organizátorům co nejvíce prostoru pro realizaci jejich vlastních představ,“ říká starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Oblastního sletu v Brandýse nad Labem se zúčastní přes dva tisíce cvičenců, zastoupeny jsou všechny generace. V neděli od 14:30 uvidí diváci 11 hromadných skladeb, které budou předvedeny i na XVI. všesokolském sletu v Praze. Kromě toho uvidí skladbu připravenou přímo pro tento slet, vystoupení mažoretek a gymnastek.

Kába cup 2018: kvalifikační turnaj ve Vojkovicích
Řepín a Čechie na cestě do Edenu neprohrály, sladký konec zažily i Tišice

Hlavnímu programu bude předcházet sokolský průvod, který vyjde ve 13 hodin od cvičiště a bude směřovat k soše T. G. Masaryka na pietní akt a dále do zámecké Plantáže, kde bude vzpomenuto výročí 100 let republiky a položeny květiny. V neděli dopoledne bude možné navštívit od 10 hodin v synagoze sokolskou výstavu, která bude otevřena předchozí den, tj. v sobotu 26. května, slavnostní vernisáží. Podrobnější informace najdete na stránkách slet2018.cz a www.zbarakova.cz.

„Moc se těšíme na setkání s ostatními středočeskými sokoly, a hlavně s diváky, které srdečně zveme. Pečlivě jsme nacvičovali, tak doufáme, že divácká kulisa bude stát za to. Od roku 1994 se účastním každého sletu, většinou jako organizátor a cvičitelka. Moje maminka, která se narodila ve významné sokolské rodině v Libochovicích, by měla velkou radost. Na sletu se sejdeme ženy tří generací. Možná, že se podaří vedle sebe i v jedné skladbě vystoupení babičky, dcery, vnučky. Tu skladbu složila nejstarší dcera, která vše povede. Už se těšíme,“ říká s úsměvem za organizátory sletu Anna Jurčíčková.

Hlavní XVI. všesokolský slet proběhne v Praze od 1. do 6. července a aktivně se do jeho akcí zapojí až 20 tisíc účastníků, z toho asi dva a půl tisíce ze zahraničí.

Letošní ročník připomene i 100 let samostatné republiky a klíčovou roli, kterou při jejím založení sokolové hráli – slet je také součástí oficiálních oslav výročí.

V neděli 1. července ho zahájí tradiční průvod patnácti tisíc domácích i zahraničních sokolů centrem Prahy. Řada sportovních, společenských a kulturních akcí pak vyvrcholí divácky atraktivním programem hromadných cvičení. Patnáct tisíc cvičenců předvede 13 skladeb. Jedenáct z nich je připraveno sokolským hnutím, včetně jedné skladby česko-slovenské (symbolicky pojmenované Spolu), další skladbou se představí i Česká asociace Sport pro všechny a zacvičí také hosté z Dánska.

Okresní svaz v rámci utkání výběrů ocenil dvacítku osobností.
Okresní svaz vyznamenal dvacítku osobností, gratuloval i kouč Slavie