„Z naší strany hrubě nezvládnuté utkání. Klukům jsem říkal, že se nechci bavit o tom, jak Plzeň hrála, ale jak jsme zápas nezvládli my. Měli jsme ho ve svých rukách. Rozhodly hrubě nezvládnuté standardky, dostali jsme z nich čtyři góly a jeden ještě po vlastní chybě. K tomu hrubě nezvládnuté oslabení,“ těžko hledal publikovatelná slova příbramský hráč Ondřej Drašnar.

Naopak plzeňský nováček si po obratu připsal třetí vítězství v sedmém superligovém utkání. V tabulce se posunul už na pátou pozici. „Čekali jsem, že se nám bude dařit, spíš jsme se báli, kdybychom neuspěli. Hrajeme spolu dlouho malý fotbal, futsal i velký fotbal, procházíme společně turnaji. V Příbrami jsme se sešli v dobrém počtu a sedlo nám to. Kdyby nás ze začátku nezařezával rozhodčí, utkání skončilo ještě jinak, ale s tím neuděláme nic,“ popsal plzeňský útočník František Paum.

Středočeši ovládli první poločas 2:1 po brankách Lukáše Roma a Patrika Junka, pouze korigoval Patrik Denk. Po přestávce domácí výběr odskočil po dalším gólu Roma a trefě Drašnara na rozdíl tří branek. V tu chvíli už na hřišti nebyl plzeňský gólman Daniel Adamovič, který zahrál rukou mimo pokutové území.

Mezi tyčemi už stál kapitán Tomáš Štverák, který vytvářel pro hosty smrtící přečíslení. „Hráli jsme v oslabení líp, než když nás bylo v poli pět. Když nám rozhodčí poprvé vyhodil gólmana, dali jsme kapitána Štveráka na stopera a díky jeho schopnostem i přehledu z futsalu jsme gólmana vůbec nepotřebovali. Domácí se zalekli, díky tomu jsme dostávali balony dopředu, kde přicházely fauly,“ popsal Paum.

Ten nejprve ze standardní situace snížil a na něj navázal Štverák ve vlastním oslabení. Sedm minut před koncem totiž oslabil západočeský výběr po druhé žluté kartě Marek Havlas. „Jejich vyloučený gólman neměl kvalitu nohama, ale jakmile šel do brány hráč, začali hosté kombinovat i s ním a dopředu jim to pomohlo. Dost jsme zpočátku napadali a když se gólman dostal do úzkých, kopnul míč do autu. Jenže s kapitánem vzadu si to Plzeň mohla dát. Přesto jsme pořád vedli. Jiný tým by jim nasolil desítku a hotovo, my jsme si však nechali dát čtyři góly,“ kroutil hlavou Drašnar.

Ilustrační foto.
Historický milník pro malý fotbal! V lize nastoupila žena

Po brance Davida Sandra sice vedla Příbram tři minuty před koncem stále o dva góly, ale záhy skóre srovnal dalšími dvěma úspěšnými přímými kopy Paum. Při jeho standardních situacích si domácí výběr vůbec nevěděl rady. „Ani nedokážu říct, co všechno jsme dělali blbě. Špatně jsme standardky vyhodnotili, kde jsme měli stát, jsme nestáli. Blbé postavení hráči, nic nebylo, jak jsme si říkali. Neplnění funkcí, všechno špatně,“ zlobil se příbramský mladík.

Paum v úplném závěru ještě využil zaváhání domácí obrany a vstřelil vítězný gól. „Domácí se báli, zalezli dozadu. Začali jsme je dobře atakovat, až udělali chybu, sebral jsem míč a dal na 6:5. Krása, něco fantastického, slavili jsme výhru dlouho,“ radoval se čtyřgólový plzeňský střelec.

Plzeň ukázala, že může trápit soupeře i s kapitánem Štverákem v bráně. „Určitě je to varianta. Naši gólmani Adamovič i Hajžman umí nohama, ale mají strach, že něco zkazí. Hráč z pole, který umí drobet chytat, je něco úplně jiného, vylézá ven. Štverák několikrát dokázal, že z gólmanského postu umí zakončovat, což brankář málokdy dokáže,“ ocenil Paum.

Příbram po páté prohře ze šesti utkání zůstává přikovaná u dna celostátní soutěže. „Říkali jsme si, že s Plzní to je zápas o šesti bodech, lépe by se nám po výhře dýchalo. Takhle jsme pořád na dně a jen tak se neodpoutáme. Plzeň je jeden z týmů, který jsme měli porazit, jenže nás taky přehrál, pro naši psychiku je to špatně. Teď máme těžký zápas v Praze, do kterého musíme dát dvě stě procent. Kdybychom neurvali body aspoň v posledním utkání, bude hodně těžké se z toho dál dostávat,“ prohlásil Drašnar.

Příbram – Plzeň 5:6 (2:1)

Branky a nahrávky: 12. Rom (Dražan), 18. P. Junek (Rom), 32. Rom (Dražan), 39. Drašnar (Sandr), 57. Sandr (Tošovský) – 27. Denk (Vavrač), 45. Paum, 56. Štverák (Vavrač), 57. Paum, 59. Paum, 60. Paum (Denk). Rozhodčí: Pfeifer – Šťástka. ŽK: Rom, Steinbauer, Drašnar, Janů, J. Junek - Havlas, Koc, Nemček. ČK: 37. Adamovič, 53. Havlas (oba Plzeň). Diváci: 25.

Příbram: David Bohuněk – Jakub Tošovský, David Sandr, Patrik Junek, Petr Steinbauer, Michal Dražan, Lukáš Rom, Václav Janů, Ondřej Drašnar, Jan Mezera, František Chytka, Jiří Junek.

Plzeň: Daniel Adamovič – Patrik Denk, Miroslav Nemček, Jakub Kocour, Marek Havlas, Tomáš Štverák, Václav Koc, David Fiala, Jakub Vavrač, Zdeněk Kasýk, František Paum.

Ilustrační foto.
Na Baníku se vyřádilo i Kladno, Mělník tentokrát v roli snadné kořisti